Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Eläkkeenhakijan työeläkeasioiden hoitaminen helpottuu

Sosiaali- ja terveysministeriö
19.12.2003 9.00
Tiedote -

Eläkkeenhakijan ja -saajan työeläkeasioiden hoitaminen helpottuu vuoden 2004 alusta. Yksityisten alojen, kunnallisen, valtion, evankelis-luterilaisen kirkon ja Kansaneläkelaitoksen henkilöstön eläkejärjestelmien kesken otetaan käyttöön viimeistä eläkelaitosta koskeva järjestely, joka tulee voimaan 1.1.2004.

Viimeistä eläkelaitosta koskevan järjestelyn tarkoituksena on helpottaa eläkkeenhakijan ja -saajan työeläkeasioiden hoitamista. Eläkkeenhakija tekee työeläkehakemuksen vain yhteen työeläkelaitokseen ja on työeläkeasioissa vain sinne yhteydessä. Kyseinen eläkelaitos huolehtii muidenkin viimeistä eläkelaitosta koskevan järjestelyn piiriin kuuluvien eläkejärjestelmien eläkkeiden maksamisesta ja muista eläkelaitokselle kuuluvista tehtävistä.

Yksityisten alojen, kunnallisen ja valtion eläkejärjestelmien osalta järjestelyn käyttöönottoa koskeva lait vahvistettiin jo vuonna 2001. Vuoden 2004 alusta myös evankelis-luterilaisen seurakunnan eläkejärjestelmä ja kansaneläkelaitoksen henkilöstön eläkejärjestelmä liitetään tähän järjestelyyn.

Lisäksi Kansaneläkelaitoksesta annettua lakia muutetaan siten, että Kansaneläkelaitoksen henkilöstön eläketurva määräytyy eräin tarkennuksin suoraan valtion eläkelain ja valtion perhe-eläkelain sekä niiden voimaanpanolakien nojalla. Muutos ei vaikuta Kansaneläkelaitoksen henkilöstön eläketurvan tasoon.

Muutoksista aiheutuu evankelis-luterilaiselle kirkolle noin 3 miljoonan euronkertameno ja Kansaneläkelaitoksen henkilöstön eläkejärjestelmälle noin 4,6 miljoonan euron kertameno. Muutoksen toteutuksen jälkeen syntynee säästöjä eläkelaitosten päällekkäisten toimintojen vähentyessä.

Hallitus esitti lakien vahvistamista torstaina 18. joulukuuta. Tasavallan presidentti on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina.

Lisätietoja:hallitussihteeri Maritta Hirvi puh.09-160 74338

Sivun alkuun