Hyppää sisältöön
Media

Eduskunta hyväksyi perhevapaapaketin

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2002 11.00
Tiedote 354/2002

Työn ja perheen yhteensovittaminen helpottuu, kun eduskunta on hyväksynyt perhevapaapaketin. Hallitus päätti 11. joulukuuta esittää, että tasavallan presidentti hyväksyisi asiaan liittyvät lakimuutokset. Ne tulevat voimaan ensi vuoden alusta.

Nykyinen 18 päivän isyysvapaa pitenee 12 arkipäivällä, mikäli isä pitää vanhempainvapaasta vähintään 12 arkipäivää vanhempainrahakauden lopussa ja isyysloman pidennyspäivät heti sen jälkeen. Näin yhtämittaista vapaata kertyy 24 arkipäivää (ns. isyyskuukausi). Ottoisät saavat yhtä paljon isyysvapaata kuin biologiset isät.

Vanhempainvapaan (äitiysloman jälkeinen kausi) voi ensi vuodesta alkaen pitää osa-aikaisena, jolloin sekä isä ettääiti voivat olla samaan aikaan osittaisella vanhempainvapaalla. Työajan lyhentäminen edellyttää työnantajan hyväksymistä. Sopimus osa-aikatyöstä on tehtävä vähintään kahden kuukauden ajaksi. Myös yrittäjät saavat vastaavin edellytyksin oikeuden osittaiseen vanhempainrahaan.

Jos äiti sairastuu vakavasti äitiysvapaan aikana, äitiysraha voidaan siirtää isälle. Nykyisin se voidaan siirtää vain, jos äiti kuolee. Kaksos-, kolmos- ja vastaavien monikkoperheiden perhevapaamahdollisuudet muuttuvat entistä joustavammiksi. Isä voi halutessaan käyttää monikkoperheiden käytössä olevan ns. pidennysjakson jo äitiysvapaan aikana joko kokonaan tai osittain. Nyt pidennysjakso on käytettävä vanhempainvapaakauden jatkona.

Perhevapaisiin liittyvä vuosilomakustannusten korvausjärjestelmä muuttuu hakumenettelyltään yksinkertaisemmaksi. Työnantaja voi hakea korvausta yhdellä hakemuksella perhevapaakauden tai -kausien päätyttyä. hakemus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa viimeisen vapaan päättymisestä. Korvausta maksetaan myös säästövapaaseen siirretyistä lomapäivistä.

Korvausjärjestelmällä tasataan perhevapaista naisvaltaisille aloille aiheutuvia kustannuksia. Vain osa työnantajista on hakenut korvauksia, minkä arvellaan johtuneen monimutkaisesta hakukäytännöstä. Muutoksen arvioidaan lisäävän hakemusten määrää noin kymmenellä prosentilla.

Perhevapaapaketin muutokset lisäävät sairausvakuutusmenoja vuositasolla noin 15 miljoonalla eurolla. Suurin kustannuserä on isyysvapaan pidentyminen.

Lisätietoja: Hallitussihteeri Minna Levander, puh. 160 73868

Sivun alkuun