Diabetesta sairastavan lapsen koulupäivän aikaiseen hoitoon on luotu toimintama
Sosiaali- ja terveysministeriö, opetusministeriö ja Suomen Kuntaliitto tiedottavat
Sosiaali- ja terveysministeriö, opetusministeriö ja Suomen Kuntaliitto ovat laatineet toimintamallin diabetesta sairastavan lapsen koulupäivän aikaisesta hoidosta. Toimintamallissa kuvataan hoitokäytännöt sekä tapa järjestää hoidon tukeminen lapsen edun mukaisella tavalla. Tavoitteena on, että diabetesta sairastava lapsi voi käydä koulua oppilaana muiden oppilaiden joukossa.
Suomessa sairastuu vuosittain noin 600 alle 15-vuotiasta lasta diabetekseen. Vuonna 2008 diabetesta sairastavia esiopetuksen aloittajia ja perusopetuksen ensimmäisen vuosiluokan oppilaita oli 435. Esikoulussa olevat ja alaluokkalaiset 3-4-luokkalaisiin saakka tarvitsevat monipuolisesti aikuisen tukea diabeteksen hyvään hoitoon.
Lapsen vanhemmilla on ensisijainen vastuu diabeteksen omahoidosta eli insuliinin annostelusta, verensokerimittauksista, ruoka-annosten arvioinnista, välipaloista sekä liikunnasta johtuvasta lisäruoan tarpeesta. Koska koulupäivän aikana lapsen vanhemmat eivät ole valvomassa ja toteuttamassa hoitoa, omahoidon toteuttaminen pitää suunnitella tapauskohtaisesti.
Eri ammattiryhmien yhteistyö on tärkeää oppilaan koulunkäynnin mahdollistamiseksi. Lasten diabeteksen hoidon ohjaus, suunnittelu ja seuranta on keskitetty erikoissairaanhoitoon. Kouluterveydenhuollon tehtävänä on oppilaan terveyden seuraaminen ja edistäminen, mutta kunnalla ei ole velvollisuutta järjestää sairaanhoitoa kouluterveydenhuollon osana. Koulun opetushenkilökunta voi osallistua oppilaan lääkehoidon toteuttamiseen oman suostumuksensa mukaisesti.
Toimintatavoista sopiminen ja niiden kirjaaminen selkeyttävät eri toimijoiden tehtäviä ja vastuita. Erityisten riskitilanteiden tiedostaminen on osa lapsen oikeutta turvalliseen ympäristöön. Olennaista on, että lapsen sairauden vaatimat toimenpiteet tulevat vanhempien, erikoissairaanhoidon ja kouluterveydenhuollon kautta riittävässä laajuudessa koulun toimijoiden tietoon.
Toimintamallin taustalla ovat myönteiset kokemukset onnistuneesta yhteistyöstä lapsen ja vanhempien, kouluviranomaisten sekä diabetesta hoitavien yksiköiden kanssa. Toimintamallin mukaista menettelyä voidaan käyttää soveltuvin osin myös muiden pitkäaikaissairauksien, kuten epilepsia, astman ja vaikean allergian, hoidon toteuttamisessa.
LisätietojaNeuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, STM, puh. 09 160 74138
Lääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, puh. 09 160 74030
Hallitusneuvos Outi Luoma-aho, OPM, puh. 09 160 77466
Erityisasiantuntija Soile Paahtama, Kuntaliitto, puh. 09 771 2620
Liitteet Toimintamalli diabetesta sairastavan lapsen koulupäivän aikaisesta hoidosta (Selvityksiä 2010:9)