Hyppää sisältöön
Media

D-vitamiinivalmisteiden uudet käyttösuositukset

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.1.2003 8.00
Tiedote 10/2003

Helmikuun alusta alkaen maitoihin ja piimiin aletaan lisätä D-vitamiinia 0,5 mikrogrammaa desilitraan valmistetta. Myös joidenkin rasiamargariinien D-vitamiinipitoisuutta nostetaan hiukan nykyisestään. Luomumaitotuotteisiin vitamiinia ei saa lisätä. Tavoitteena on lisätä nuorten ja aikuisten D-vitamiinin saanti nykyisestä noin neljästä mikrogrammasta seitsemään mikrogrammaan vuorokaudessa. Tähän päästään juomalla noin kolme lasia maitoa tai piimää päivässä, käyttämällä vitaminoituja margariineja ja syömällä kalaa. Aikuisten suositeltava päivittäinen D-vitamiinin saanti on viisi mikrogrammaa. Runsaskaan D-vitaminoitujen maitovalmisteiden käyttö ei lisää D-vitamiinin saantia yli turvallisena pidetyn ylärajan, joka on yli yksivuotiailla lapsilla ja aikuisilla 50 mikrogrammaa vuorokaudessa.

D-vitamiinin lisääminen maitovalmisteisiin muuttaa oleellisesti aikaisempaa tilannetta D-saannin suhteen. Siksi sosiaali- ja terveysministeriö antaa uudet suositukset D-vitamiinia sisältävien valmisteiden käytöstä.

Sosiaali- ja terveysministeriön antama D-vitamiinivalmisteiden käyttösuositus

Alle 1-vuotiaat

Alle 1-vuotiaiden vitamiinivalmisteen annostelu riippuu lapsen ravinnosta. Vitamiinivalmistetta annetaan joka päivä ympäri vuoden. Jos lapsi saa yksinomaan tai osittain äidinmaitoa, vitamiinivalmistetta annetaan 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Jos lapsi saa maitonaan äidinmaidonkorviketta, lasten erityisvalmistetta ja/tai vitaminoitua lastenvelliä, D-vitamiinivalmisteen annostus on 6 mikrogrammaa vuorokaudessa.

1-2-vuotiaat

Yksi vuotta täyttäneille alle kolme -vuotiaille annetaan vitamiinivalmistetta joka päivä ympäri vuoden. Vitamiinivalmisteen käyttö vitaminoitujen maitovalmisteiden ja rasvojen ohella on täysin turvallista, eikä liikasaannin riskiä ole. Vitamiinivalmisteen annostus on 5 ? 6 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Vitaminoimatonta maitoa (tilamaitoa) tai luomumaitoa käyttävien 1-2-vuotiaiden lasten ja niiden, jotka eivät lainkaan käytä maitovalmisteita, on saatava D-vitamiinivalmistetta 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

3-15-vuotiaat

Kolme vuotta täyttäneille lapsille, jotka eivät käytä säännöllisesti vitaminoituja maitovalmisteita, suositellaan kasvuiässä vitamiinivalmistetta lokakuun alusta maaliskuun loppuun. Suositeltava annos on 5 ? 6 mikrogrammaa vuorokaudessa. Tummaihoisten lasten on saatava kasvuiässä vitamiinivalmistetta 5 ? 6 mikrogrammaa vuorokaudessa ympäri vuoden. Pitkään ulkomailla oleskelevien lasten D-vitamiinin tarve harkitaan yksilöllisesti paikallisten ilmasto-olosuhteiden ja elintarvikevalikoiman mukaan.

Aikuiset

D-vitamiinilla täydennettyjä elintarvikkeita käyttävät terveet nuoret ja aikuiset eivät tarvitse D-vitamiinivalmistetta. D-vitamiinivalmisteiden käyttö yhdessä vitaminoitujen elintarvikkeiden kanssa voi nostaa kokonaissaannin tarpeettoman suureksi. Maitovalmisteiden ja margariinien lisäksi D-vitamiinia lisätään joihinkin mehuihin.

D-vitamiinivalmisteen käyttö on perusteltua pimeään vuodenaikaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun, jos ei käytä säännöllisesti vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa. Suositeltava annostus on 5 mikrogrammaa vuorokaudessa. Raskaana olevat ja imettävät äidit tarvitsevat D-vitamiinivalmistetta pimeänä vuodenaikana. Suositeltava annostus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Laitoshoidossa ja kotisairaanhoidossa olevien ulkona liikkumattomien vanhusten riittävä D-vitamiinin saanti on turvattava D-vitamiinivalmisteen avulla ympäri vuoden. Suositeltava annostus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.

Taustaksi

Useissa kotimaisissa tutkimuksissa on todettu, että suomalaiset saavat ravinnosta liian vähän D-vitamiinia. Imeväisikäiset ja pikkulapset, vähän ulkoilevat vanhukset ja vegaanit sekä vähän syövät henkilöt ovat D-vitamiininpuutoksen riskiryhmiä. Elimistö muodostaa D-vitamiinia auringon ultraviolettivalon vaikutuksesta Suomessa merkittävästi vain kesällä. Riittävä D-vitamiinin saanti on välttämätöntä luuston kunnon ja terveyden takia.

Lisätietoja: Neuvotteleva virkamies Kaija Hasunen, puh. 09-160 74035

STM:n kuntakirje asiasta löytyy osoitteesta www.stm.fi ; linkki ajankohtaista; ohjeita, suosituksia

Sivun alkuun