Hyppää sisältöön
Media

Biopankkityöryhmä selvittää lainsäädännön muutostarpeita

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.7.2006 8.35
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 14. kesäkuuta työryhmän selvittämäänlainsäädännön muutostarpeita ja muita avoimia kysymyksiä, jotka liittyvät ihmisperäistä biologista materiaalia sisältävien näytekokoelmien tutkimukselliseen ja kaupalliseen hyödyntämiseen, hallinnointiin, omistamiseen, potilaiden yksityisyyden suojaan ja muihin oikeudellisiin kysymyksiin.

Työryhmä tekee ehdotukset säädösmuutoksiksi ja selvittää näytekokoelmien yhteisen hallinnon mahdollisuuksia. Työryhmän puheenjohtajana on apulaisosastopäällikkö Marja-Liisa Partanen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Työryhmä julkistaa alustavat ehdotuksensa väliraportissaan joulukuussa 2006. Työryhmän toimikausi päättyy 30.6.2007.

Biotieteiden kehitys on johtanut lääketieteellistä tutkimusta ja biomateriaalin hyödyntämistä koskevien oikeudellisten ja eettisten säännöstöjen maailmanlaajuiseen tarkasteluun. Keskustelussa on tuotu esiin tarve toimenpiteille, joilla vahvistetaan alan suomalaista kilpailukykyä ja tehostetaan tutkimustoiminnan hyödyntämistä kansanterveydellisesti tärkeiden sovellusten kautta. Esillä olleet toimenpiteet käsittävät biologisten näytekokoelmien hyödyntämisedellytysten selkiyttämisen ja yhtenäisen pohjan luomisen uusien kokoelmien keräämiselle. Myös nykyisten näytekokoelmien yhdistämisestä kansalliseksi kokoelmaksi on keskusteltu.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Kimmo Pitkänen, puh.(09) 160 74112
neuvotteleva virkamies Päivi Kaartamo, puh. (09) 160 74353
katso myös www.hare.vn.fi

Sivun alkuun