Hyppää sisältöön
Media

Autonomia ja heitteillejättö eettistä rajankäyntiä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2004 10.00
Tiedote -

Valtakunnallinen terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta on pitänyt vuosittain sisäisen seminaarin keskittyen johonkin terveydenhuollon ongelmaan. Kesällä 2003 ETENE:n kesäseminaarin aihe oli "Elämänvalinnat, syrjäytyminen ja hoitopäätökset - itsemääräämisen eettisiä ongelmia". Seminaarissa käsiteltiin pääsääntöisesti ns. itse aiheutettuja sairauksia ja sitä, milloin ja miten itsemääräämisoikeuden perusteella sairastuneita ja syrjäytyneitä jätetään heitteille itsemääräämisoikeuteen perusteella.

Seminaarissa ja ETENE:n kokouksissa käytyjen keskustelujen perusteella neuvottelukunta päätyi seuraaviin johtopäätöksiin:

1. Käsite “itse aiheutettu sairaus" on harhaan johtava ja siitä pitäisi luopua.

2. Ihmisen osuus sairauden syntymekanismissa ei saa vaikuttaa hänelle annettavaan hoitoon. Potilasta sen sijaan kuuluu informoida hänen elintapojensa vaikutuksesta sairauden syntyyn, ennusteeseen ja hoitoon.

3. Monet sairaudet, oli niiden syntymekanismi mikä tahansa, aiheuttavat ihmisille suuria kärsimyksiä. Sairauksien ennalta ehkäisy on useimmiten edullisempaa yhteiskunnalle kuin sairauksien hoito. Sen tähden pyrkimyksiä sairauksien ehkäisyyn pitää lisätä ja tukea.

4. Sairauksien ennalta ehkäisyssä ihmisen omaa vastuuta voidaan korostaa, mutta on tärkeää tunnustaa myös se, että sairastumista ei voi hallita. Kun ihminen sairastuu, häntä ei itsemääräämisoikeuden varjolla saa hylätä tai syrjäyttää.

5.Itsemääräämisoikeuden kunnioittamisen ja heitteillejätön raja monien sairauksien kohdalla on epäselvä. Hyvinvointiyhteiskunnan tehtävänä on pitää riittävää huolta niistä, joilla ei ole omia voimia ja mahdollisuuksia huolehtia hyvinvoinnistaan, terveydestään ja sairauksistaan.

Lisätietoja:Pääsihteeri Ritva Halila, Valtakunnallinen terveydenhuollon eettinen neuvottelukunta (ETENE), p. 09-160 73834, 050-370 6521, sähköposti: [email protected]

Julkaisua "Autonomia ja heitteillejättö - eettistä rajankäyntiä" (ETENE-julkaisuja 10, ISSN 1458-6193;10) ISBN 952-00-1458-6 on saatavissa 3.2. lähtien valtakunnallisesta terveydenhuollon eettisestä neuvottelukunnasta, p. 09-160 74357, faksi 09-160 74312, sähköposti: [email protected] . Julkaisua myy myös Edita.

Sivun alkuun