Hyppää sisältöön
Media

Asumisperusteinen sosiaaliturva aiheena Risikon ja valiokuntien tapaamisessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.4.2014 11.57
Tiedote -

Suomen asumisperusteisen sosiaaliturvan haasteita ja ratkaisumahdollisuuksia EU-ympäristössä pohdittiin tänään sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon sekä eduskunnan suuren valiokunnan ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan yhteisessä tapaamisessa.

Ministeri Risikko on käynnistänyt selvityksen Suomen asumisperusteisen sosiaaliturvan ja EU-lainsäädännön vaatimusten yhteensovittamisesta. Selvitys valmistuu vielä kevään aikana.

"Suomen sosiaaliturvajärjestelmä perustuu suurelta osin Suomessa asumiseen. EU-lainsäädännössä taas oikeus sosiaaliturvaan määräytyy yleensä ihmisen työskentelymaan perusteella. Koska perusajatus on erilainen, ihmisten lisääntynyt liikkuminen maiden välillä ja työskentely yli rajojen on aiheuttanut törmäystilanteita. Suomen asumisperusteisesta järjestelmästä suhteessa EU-lainsäädäntöön tarvitaan nyt selkeä kokonaiskuva. Sosiaaliturvan kansallisesta sääntelystä on pidettävä kiinni", ministeri Risikko sanoo.

Selvitystyötä tekevät varatuomari Jukka Ahtela ja Kelan suunnittelupäällikkö Essi Rentola sekä eduskunnan apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin esittelivät selvityksen suuntaviivoja valiokuntien jäsenille.

"Sosiaaliturvan koordinaatio jäsenmaiden välillä on se oikeuden ala, joka eniten vaikuttaa EU:ssa liikkuvien ihmisten elämään. On arvioitu, että jopa neljäsosa EU-tuomioistuimen ratkaisuista koskee nimenomaan sosiaaliturvaa. Kelassakin kansainvälisten asioiden osuus on yllättävän suuri. Esimerkiksi lapsilisäasioista jopa 15 prosenttia on kansainvälisiä ja eläkeratkaisuista 42 prosenttiin liittyi asumista tai työskentelyä ulkomailla", Rentola kertoi.

"Työvoiman liikkuvuus EU:n sisällä on edelleen varsin vähäistä, ja Suomessa vielä vähäisempää kuin monessa muussa maassa. Tilastot eivät kuitenkaan anna tarkkaa tietoa Suomeen töihin tulevien ihmisten määrästä. Suuruusluokan tarkentaminen on selvitystä tehdessämme tärkeää", Ahtela totesi.

Lisätietoja

apulaisosastopäällikkö Carin Lindqvist-Virtanen, STM, p. 02951 63166, [email protected]Muualla palvelussamme

Kansainvälinen sosiaaliturva Ministeri Risikko: Sosiaaliturvan kansallisesta sääntelystä pidettävä kiinni (Tiedote 12.2.2014)  

Paula Risikko
Sivun alkuun