Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Asiantuntijaseminaari: Työntekijät mukaan päätöksentekoon

Sosiaali- ja terveysministeriö
8.11.2004 7.30
Tiedote -

Vastoin yleistä käsitystä työelämässä on tapahtunut paljon myönteistä kehitystä. Työterveyslaitoksen Työ ja terveys Suomessa 2003 –tutkimuksen mukaan työtyytyväisyys on säilynyt viime vuosina melko hyvänä. Tilastokeskuksen Työolotutkimus 2003 mukaan kehittymismahdollisuudet työssä, työn monipuolisuus ja vaikutusmahdollisuudet ovat lisääntyneet. Haitoiksi koetaan työhön liittyvä epävarmuus ja tuen vähentyminen. Myös muun elämän mukanaan tuomat murheet heijastuvat työhön. Kuitenkin työ ja muu elämä muodostavat erottamattoman kokonaisuuden. Parhaimmillaan hyvä ja toimiva työyhteisö tukee ihmistä arkielämän pyörteissä. Näistä asioista keskustelivat työelämän asiantuntijat sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen johdolla pidetyssä seminaarissa Tampereella maanantaina 08.11.

Hämeen työsuojelupiirin asioita selvittänyt piiripäällikkö Hannu Mäkinen totesi häirintään ja epäasialliseen kohteluun liittyvien tapausten moninkertaistuneen erityisesti kouluissa, sosiaali- ja terveydenhoitoalalla sekä seurakunnissa ja muissa uskonnollisissa yhteisöissä. Tapaukset ovat usein niin vaikeita ja monimutkaisia, että niiden selvittäminen on työlästä, selvitti Mäkinen. Hänen mukaansa häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta johtuvien tapausten määrän nousuun on vaikuttanut uuden työturvallisuuslain myötä herännyt keskustelu. Nyt nämä ongelmat on rohjettu nostaa esiin. Hämeen työsuojelupiiri painottaa edelleen työssään tapaturmien ja ammattitautien torjumista ja ennaltaehkäisyä. Tämä johtuu Pirkanmaan alueen elinkeinorakenteesta, selvitti tilannetta Hämeen työsuojelupiirin piiripäällikkö Hannu Mäkinen.

Tilaisuudessa puhuivat lisäksi professori Juhani Ilmarinen, Työterveyslaitokselta, työsuojeluupäällikkö Matti Valtamo Pilkington Automotive Finlandista, henkilöstöjohtaja Leena Olkkonen Fujitsu Servicestä ja tutkija Riikka Kivimäki Tampereen yliopistosta.

Taustaksi:

Veto-ohjelma järjestää sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen johdolla toistakymmentä asiantuntijaseminaaria työelämän vetovoimaisuuden lisäämiseksi maassamme. Kiertue käynnistyi syyskuussa Espoosta. Viimeiset tilaisuudet pidetään syksyllä 2005. Käytännön järjestelyt hoidetaan yhteistyössä työsuojelupiirien kanssa.

Syksyllä 2003 käynnistyneen Veto-ohjelman päätavoitteena on työuran pidentäminen: Nuorien tulisi aloittaa työuransa nykyistä aikaisemmin sekä jo työelämässä olevien tulisi jatkaa kahdesta kolmeen vuotta nykyistä pitempään ennen eläkkeelle jäämistään. Ohjelman ajatuksena on, että huolehtimalla työntekijöiden turvallisuudesta, terveydestä ja hyvinvoinnista luodaan edellytykset, jolla työelämästä tehdään varteenotettava vaihtoehto.

Lisätietoja:

Veto-ohjelman projektipäällikkö Ismo Suksi 0400 - 409 717

Sivun alkuun