Arbetsgruppen föreslår en justering av den sociala tryggheten för idrottsutövare
Arbetsgruppen som utrett den sociala tryggheten för idrottsutövare föreslår att den nedre åldersgränsen för ålderspension för idrottsutövare i fortsättningen ska vara densamma som den nedre åldersgränsen för ålderspension vid arbetspension. För närvarande börjar ålderspensionen för idrottsutövare vid 65 år trots att pensionen enligt arbetspensionslagarna kan börja vid 63 års ålder.
Arbetsgruppen föreslår dessutom att professionella idrottsutövare ska ha en idrottsförsäkring så länge som den aktiva karriären pågår, vid behov ända tills de uppnått den nedre åldersgränsen för ålderspension. För närvarande kan professionella idrottsutövare enligt lagen om idrottsutövare endast försäkras tills dess att de fyller 43 år. Åldergränsen motiveras med att idrottsutövarnas aktiva karriär vanligtvis slutar senast vid den åldern. Åldersgränsen har emellertid orsakat problem för de idrottsutövare som fortsätter sin yrkeskarriär ännu efter att de fyllt 43 år.
Arbetsgruppen för social trygghet för professionella idrottsutövare har som uppgift att hitta eventuella missförhållanden i socialskyddet för idrottsutövare och komma med nödvändiga ändringsförslag för att råda bot på dem. Arbetsgruppen utarbetade en helhetsutredning av den sociala tryggheten för professionella idrottsutövare och jämförde den lagstadgade olycksfalls- och ålderdomstrygghetsförsäkringen med det allmänna olycksfalls- och arbetspensionsförsäkringssystemet. Samtidigt utredde arbetsgruppen också möjligheten att överföra idrottsutövarna till det allmänna arbetspensionssystemet. Arbetsgruppen kom med ändringsförslag på de punkter den var enig om. Slutrapporten överlämnades till social- och hälsovårdsminister Paula Risikko torsdagen den 12 december.
Eftersom professionella idrottsutövares karriär vanligtvis är relativt kort har de möjlighet att överföra en del av sin lön till en idrottsutövarfond, därifrån de kan lyfta den som löneinkomst efter avslutad karriär. Arbetsgruppen föreslår att även den andel av lönen som överförs till en idrottsutövarfond ska beaktas vid uträkning av sjukdagpenning under pågående idrottskarriär. Samtidigt föreslår man att idrottsutövare i fortsättningen ska betala dagpenningpremie även på den lön som överförs till idrottsutövarfonden. Förändringen skulle vara motiverad ur idrottsutövarnas perspektiv, men den skulle göra sjukförsäkringssystemet aningen mer komplext och öka den administrativa bördan något.
Arbetsgruppen hade till uppgift att utreda möjligheter att ordna ålderdomstryggheten för idrottsutövare genom en försäkring som beviljas förutom av försäkringsbolag också av en försäkringskassa. Arbetsgruppen föreslår att idrottsutövare ska ha rätt att grunda en egen pensionskassa. Villkoret skulle bland annat vara att kassan måste godkänna alla professionella idrottsutövare som medlemmar.
Arbetsgruppens rapport sänds härnäst på remiss, varefter man fattar beslut om fortsatt beredning.
Ytterligare informationMinna Liuttu, konsultativ tjänsteman (arbetsgruppens ordförande), tfn 02951 63582, [email protected]
Hanna Tossavainen, regeringssekreterare (arbetsgruppens sekreterare), tfn 02951 63181, [email protected]
Bilagor
Ammattiurheilijoiden sosiaaliturvatyöryhmän raportti (Raportteja ja muistioita 2013:41)
På vår webbplatsSocialskydd för idrottare, stipendiater och studerande