Arbetsgrupp: Ersättningen för rehabiliterande psykoterapi bör höjas
Arbetsgruppen som utrett åtgärder för att underlätta sysselsättningen av partiellt arbetsföra personer föreslår att vuxna skulle få samma ersättning som unga för rehabiliterande psykoterapi. För närvarande är ersättningen för 26-67-åringar ca 15 euro mindre per terapibesök än för 16-25-åringar. Mentala problem är den vanligaste orsaken till beviljande av sjuk- eller invalidpension.
Rehabiliteringen betonas också i arbetsgruppens övriga förslag.
"Rehabilitering är det viktigaste medlet när det gäller att motverka arbetsoförmåga och förbättra sysselsättningen för partiellt arbetsföra personer. Rehabilitering gör det lättare att fortsätta jobba också som partiellt arbetsför. Ju tidigare behovet av rehabilitering igenkänns, desto bättre blir resultatet. Rehabilitering bör alltid prioriteras i förhållande till en sjuk- eller invalidpensionslösning", säger social- och hälsovårdsminister Paula Risikko.
Enligt arbetsgruppen bör möjligheterna till rehabilitering alltid utredas när en person ansöker om sjuk- eller invalidpension. Arbetsgruppen föreslår att pensionsanstalterna skulle föreskrivas skyldighet att på eget initiativ ge ett förhandsbeslut om rätten till rehabilitering till personer som ansöker om sjuk- eller invalidpension, ifall personen ifråga uppfyller övriga uppställda krav.
Partiell rehabiliteringspenning borde enligt arbetsgruppen tas i bruk också inom folkpensionssystemet. Med partiell rehabiliteringspenning som beviljas av Fpa kunde rehabiliteringen ordnas på ett mer flexibelt sätt och utvecklas så att den också stöder arbete under rehabiliteringen bättre. I arbetspensionssystemet är den partiella rehabiliteringspenningförmånen redan i bruk.
Arbetsgruppen föreslår att minimigränsen för rehabiliteringspenningen för unga, och den rehabiliteringspenning som betalas av Fpa under yrkesinriktad rehabilitering, höjs till samma nivå som garantipensionen (738,82 euro/mån) och att den övre åldersgränsen för rehabiliteringspenning höjs till 23 år. För närvarande kan 16-19-åringar få rehabiliteringspenning för unga.
Förutsättningen för att beviljas medicinsk rehabilitering för gravt handikappade är att personen i fråga får höjt handikappbidrag, det högsta handikappbidraget eller vårdbidrag för pensionstagare. Arbetsgruppen vill avskaffa den här kopplingen. Samtidigt kunde man precisera rehabiliteringens kriterier och målgrupp.
Arbetskraftstjänster som stöd för sysselsättningen av partiellt arbetsföra personerArbetsgruppen anser det viktigt att arbets- och näringsbyråerna (TE-byråerna) ordnar personlig service för de partiellt arbetsföra personer som behöver mera stöd för att sysselsättas. De som är partiellt arbetsföra bör aktivt informeras om tillgängliga arbetskraftstjänster.
TE-byråerna borde enligt arbetsgruppen mer aktivt än tidigare hänvisa arbetslösa till hälsokontroller. Om arbets- eller funktionsförmågan hos en partiellt arbetsför person håller på att försämras, borde social- och hälsovården reagera på situationen snabbare än man gjort hittills.
Arbetsgruppen som utrett lagstiftningsreformer som förbättrar partiellt arbetsföra personers sysselsättning, samt utrett hur servicesystemet fungerar, publicerade sin slutrapport idag. Utredningen hör till Partiellt arbetsföra med i arbetslivet -projektet som startats av social- och hälsovårdsministeriet och vars syfte är att förbättra möjligheterna för partiellt arbetsföra att fortsätta arbeta eller att sysselsättas.
Ytterligare informationöverdirektör Outi Antila, tfn 0295 163 164, fö[email protected]
På vår webbplats