Hyppää sisältöön
Media

Apurahansaajien eläkevakuuttamiseen parannuksia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.2.2015 13.26
Tiedote

Apurahansaaja voi jatkossa keskeyttää apurahatyötä koskevan eläkevakuutuksensa toisen ansiotyön vuoksi kesken apurahakauden. Vakuutuksen keskeyttäminen edellyttää, että apurahan myöntäjä on hyväksynyt apurahatyön keskeyttämisen. Tällä hetkellä apurahansaaja voi keskeyttää eläkevakuutuksensa sairauden, kuntoutuksen, lapsen syntymän tai alle kolmevuotiaan lapsen hoidon, asevelvollisuuden, siviilipalveluksen tai näihin verrattavan syyn vuoksi. Muun ansiotyön vastaanottaminen on kuitenkin yleisin syy keskeyttää apurahalla työskentely.

Keskeyttäminen on jatkossa mahdollista, vaikka apurahalla työskentely keskeytyy ennen neljän kuukauden yhdenjaksoista apurahalla työskentelyä. Silloin vakuutus keskeytetään, kun vakuutuksen ottamisesta on kulunut neljä kuukautta. Tällä hetkellä alle neljä kuukautta voimassa ollut vakuutus poistetaan takautuvasti.

Jos apurahansaajalla on apurahansaajan eläkevakuutus, hän voi jatkossa tietyin edellytyksin yhdistää vakuutukseen samaan apurahatyöhön liittyviä sellaisia lyhyitä tai euromääräisesti pieniä apurahoja, jotka eivät yksinään täytä eläkevakuuttamisen edellytyksiä. Tällä hetkellä nämä apurahat eivät kartuta eläketurvaa.

Esitetyt muutokset perustuvat luovilla aloilla työskentelevien ja muiden itsensä työllistävien sosiaaliturvatyöryhmän viime vuonna tekemiin ehdotuksiin. Tarkoitus on poistaa apurahansaajien eläketurvassa havaittuja epäkohtia ja parantaa apurahansaajien ansiosidonnaisen sosiaaliturvan kattavuutta.

Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista torstaina 19. helmikuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina, ja se tulee voimaan 1.6.2015.

Lisätietoja

hallitussihteeri Hanna Tossavainen, p. 02951 63181, [email protected]Muualla palvelussame

Apurahansaajien eläketurva

Sivun alkuun