Hyppää sisältöön
Media

Ammattitutkintostipendien saajien alaikäraja poistuu ja yläikäraja nousee

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.4.2005 10.56
Tiedote -

Ammattitutkintostipendien saajien alaikäraja aiotaan poistaa kokonaan ja yläikäraja nostaa 64 vuoteen. Stipendin euromäärä aiotaan korottaa 238 eurosta 330 euroon. Hallitus päätti Koulutusrahastoa koskevan lainmuutoksen sisällöstä torstaina 21. huhtikuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle samana päivänä.

Ammattitutkintostipendi on tunnustuspalkkion luonteinen kertasuoritus. Se voidaan myöntää henkilölle, joka on suorittanut aikuiskoulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. Tähän saakka stipendin saajan on pitänyt olla täyttänyt 30, mutta ei 61 vuotta. Lainmuutoksen jälkeen stipendi voitaisiin myöntää henkilölle, joka ei ole täyttänyt 64 vuotta.

Myös ammattitutkintostipendin hakuaikaa ehdotetaan pidennettäväksi nykyisestä kuudesta kuukaudesta yhteen vuoteen tutkinnon suorittamisesta.

Viime vuonna myönnettiin 16 420 ammattistipendiä. Yläikärajan korottaminen lisännee stipendin saajia muutamalla kymmenellä ja alaikärajan poistaminen noin 2 000:lla. Myös hakuajan pidentäminen lisää myönnettäviä stipendejä jonkin verran, sillä myöhästyneitä hakemuksia on hylätty vuosittain noin 80. Kun tuen korotus otetaan huomioon, lainmuutos lisäisi kustannuksia vuositasolla yhteensä noin 2,2 miljoonalla eurolla, josta menon lisäys valtiolle olisi noin 60 000 euroa.

Lisätietoja: hallitussihteeri Kirsi Päivänsalo

Sivun alkuun