Alkoholiuutisoinnissa työikäinen mies on lehdistön sokea piste
Alkoholipolitiikan keinot ja paikalliset päihdetyön projektit ovat suomalaisen lehdistön suosituimmat alkoholiaiheet. Lehdistökirjoittelu on merkittävä alkoholipolitiikan areena ja sen keinoja koskevan keskustelun virittäjä. Osana sosiaali- ja terveysministeriön koordinoimaa alkoholiohjelmaa on käyty läpi alkoholipolitiikkaan sekä alkoholiohjelmaan ja siihen kuuluvien kumppaneiden toimiin liittyviä uutisia ja mielipidekirjoituksia suurimmissa sanomalehdissä, maakuntalehdissä ja paikallislehdissä kahden vuoden ajalta.
Kohderyhmittäisen tarkastelun mukaan työikäiset miehet ovat median sokea piste. Miesten alkoholinkäyttöä ei käsitelty lehtikirjoittelussa lukuun ottamatta muutamaa nuoriin miehiin liittyvää juttua. Suomessa alkoholia kuitenkin kuluttavat eniten nimenomaan työikäiset miehet, eivät nuoret, naiset tai vanhukset, jotka ylittävät alkoholikirjoittelussa uutiskynnyksen helposti ja taajaan. Paljon esillä olleita ryhmiä yhdistää se, että ne esitetään kirjoituksissa erityistä suojelua tai holhousta kaipaavina. Työikäisten miesten alkoholinkäytöstä kerrottiin ainoastaan mini-intervention yhteydessä. Mini-interventiota eli esimerkiksi terveyskeskuksissa annettavaa alkoholinkäytön vähentämistä tukevaa neuvontaa koskeva lehdistökirjoittelu oli sävyltään pääosin neutraalia ja asiapitoista.
Tarkasteluajankohtaan ajoittui monia merkittäviä alkoholipoliittisia tapahtumia. Keväällä 2004 alkoholiveroa alennettiin, EU:n matkustajatuontisäännökset muuttuivat ja Viron Suomea edullisemmat alkoholijuomat tulivat käden ulottuville. Alkoholiohjelma 2004-2007 käynnistyi keväällä 2004. Syksyllä 2005 peruspalveluministeri Liisa Hyssälä ehdotti toimenpidepakettia alkoholihaittojen vähentämiseksi. Marraskuussa 2005 hallituksen iltakoulussa käsiteltiin alkoholin saatavuuden ja mainonnan rajoittamista sekä alkoholiveron korotusta. Maaliskuussa 2006 hallitus päätti tehostaa alkoholihaittojen vähentämistä toimenpidepaketilla.
Alkoholin verotus innostaa mielipidekirjoitteluun
Kolme neljäsosaa lehdistökirjoittelusta oli uutisointia, loput mielipidekirjoituksia. Eniten kirjoitettiin alkoholipolitiikan keinoista, ennen kaikkea verotuksesta. Alkoholipolitiikan keinoja koskevassa kirjoittelussa mielipidekirjoitusten osuus oli suurempi kuin muita aiheita koskevassa. Alkoholin verotusta koskevissa kirjoituksissa toistuivat eri ajankohtina samankaltaiset keinojen tarpeellisuutta tai tarpeettomuutta painottavat argumentaatiotavat. Samanrakenteista argumentointia käytettiin sekä keinon puolesta että sitä vastaan.
Mini-interventiotoimintamalli oli toiseksi käsitellyin aihe. Myös alkoholiohjelma ja sen julkaisemat materiaalit saivat osakseen huomiota. Oman alkoholinkäytön arviointiin tarkoitettu Tiedätkö, paljonko juot? -kortti nimettiin mediassa hyvin nopeasti leikkisästi viinakortiksi.
Alkoholiohjelman kumppanikunnissa tapahtuva alkoholihaittojen vähentämiseen tähtäävä toiminta pääsi tarkastelujaksolla otsikoihin varsin vaihtelevasti. Esille nousivat kunnat, joiden alueella ilmestyvät lehdet kirjoittavat vilkkaasti alkoholiasioista. Aktiivinen toiminta sekä kuntien tiedottaminen omasta toiminnastaan ruokkivat kirjoittelua.
Elina Renko. ”Alkoholinkäyttö ei ole yksityisasia”. Alkoholiohjelmaan ja alkoholipolitiikkaan liittyvä lehdistökirjoittelu 2004-2006. (Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2007:20) on luettavissa verkkosivuilla: www.alkoholiohjelma.fi
Toimittajakappaleet: Auli Sarvikivi, puh. 050 593 4657, [email protected]
Lisätietoja: Ohjelmakoordinaattori Marjatta Montonen, puh. 050 5011 260