Alkoholiohjelma palkitsi parhaat opinnäytetyöt
Ensimmäiset Alkoholiohjelman opinnäytepalkinnot myönnettiin tiistaina 31. toukokuuta. Palkinto on tunnustus sosiaali- tai terveysalan opinnäytteestä, jossa on ansiokkaasti käsitelty alkoholihaittojen ehkäisyä ja vähentämistä yksilön, yhteisön tai yhteiskunnan näkökulmasta. Palkitsemisen tavoitteena on monipuolistaa alkoholiaiheiden käsittelyä opetuksessa sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnassa.
Opinnäytepalkinto - tuhat euroa - myönnettiin kolmessa sarjassa:
Parhaan opinnäytetyön toisen asteen oppilaitoksissa teki Paula Laine Seurakuntaopistosta (Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, mielenterveys- ja päihdetyön koulutusohjelma). Laineen aihe on Naisten alkoholinkäyttö.
Palkintoperustelussa todetaan Laineen tarttuneen tärkeään aiheeseen: vaikka naisten alkoholinkäyttö on viisinkertaistunut viimeisten 30 vuoden aikana, sen erityispiirteet samoin kuin naisten päihdeongelmien erityispiirteet ovat jääneet vähälle huomiolle sekä alkoholitutkimuksessa että hoidon kehittämisessä. Laine on lähtenyt avoimin mielin kokoamaan tietoa aiheesta, jonka hän on aiemmin kokenut vieraaksi ja pelottavaksikin. Opinnäytetyöstä on syntynyt aihetta useasta toisiaan täydentävästä näkökulmasta sivuava tietopaketti, joka antaa tekijälleen hyvän lähtökohdan naisten päihdeongelmien erityispiirteiden ja tarpeiden kohtaamiseen käytännön työssä
Sarjassa opinnäytetyöt ammattikorkeakouluissa palkittiin Katri Valve työllään Vantaan seurakuntien päihdestrategian kehittämishanke 2002- 2004. Valve valmistuu Diakonia-ammattikorkeakoulun Järvenpään yksiköstä, diakonisesta sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutusohjelmasta.
Palkintoperustelussa todetaan, että Valveen työ käsittelee Vantaan seurakuntien päihdestrategiatyötä laajana prosessina, jossa seurakunnat ja seurakuntien työntekijät ja jäsenet osallistuivat päihdestrategian laatimiseen. Valveen käyttämä hiljaisen tiedon käsite sitoo strategian hienosti osaksi suurempaa yhteisöllistä kokonaisuutta. Prosessissa syntynyt Vantaan seurakuntien päihdestrategia on selkeä ja käytännön työtä palveleva kokonaisuus.
Parhaana pro gradu –työnä palkitaan Stefan AniszewskinAlkoholin kulutus ja henkirikokset Suomessa. Aniszewski on valmistunut Joensuun yliopiston Taloustieteiden laitoksesta.
Palkintoperustelussa todetaan, että tutkielma osuu ajan hermoon. Oikeusministeriön tammikuussa 2005 julkistaman väkivallan vähentämisohjelman mukaan alkoholi liittyy noin kahteen kolmesta henkirikoksesta, pahoinpitelystä ja perheväkivaltatapauksesta. Aniszewski tarkastelee alkoholin kulutuksen ja henkirikosten yhteyksiä monitieteisesti. Aniszewskin syksyllä 2004 esittämä ennuste henkirikollisuuden huomattavasta kasvusta alkoholiverouudistuksen ja tuonnin vapautumisen seurauksena on toteutunut: henkirikosten määrä kasvoi vuonna 2004 noin 40 % (113:sta 144:ään). Tutkielmassa pohditaan myös keinoja, joilla alkoholin kulutukseen ja henkirikosten kasvuun voitaisiin vaikuttaa.
Tarve päihdeosaamisen vahvistamiseen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa on nostettu esiin mm. kansallisessa terveydenhuollon ohjelmassa, sosiaalialan kehittämisohjelmassa, huumausainepoliittisessa toimintaohjelmassa ja alkoholiohjelmassa.
Päihdepalvelujen laatusuositusten mukaan jokaisella sosiaali- ja terveydenhuollon yleisissä palveluissa ja päihdehuollon erityispalveluissa työskentelevällä tulisi olla perus-, jatko- ja täydennyskoulutuksen kautta muodostunut ammattitaito päihdeongelmien varhaiseen tunnistamiseen, hoidon tarpeen arvioimiseen sekä korkeatasoiseen ammatilliseen hoitoon ja kuntoutukseen.
Ehkäisevän työn, ongelmien tunnistamisen ja varhaisen puuttumisen taitoja, samoin kuin ymmärrystä päihteiden käytöstä ja päihdehaitoista monimuotoisena ilmiönä tarvitaan myös monilla muilla aloilla. Erityisenä haasteena on käytännön työn tarpeita vastaavan päihdekoulutuksen kehittäminen. Opetusministeriö aikookin asettaa työryhmän selvittämään päihdeongelmien ehkäisyä ja hoitoa koskevan koulutuksen nykytilaa ja kehittämistarpeita eri ammattialoilla.
Alkoholiohjelman opinnäytepalkinto 2006 –kilpailu on avattu. Lisätietoja saa osoitteesta www.alkoholiohjelma.fi. Alkoholiohjelma 2004–2007 on sosiaali- ja terveysministeriön koordinoima alkoholihaittojen vähentämiseen tähtäävä yhteistyöprosessi.
Lisätietoja: ohjelmakoordinaattori Marjatta Montonen, puh. 050 5011 260 ja projektisihteeri Auli Sarvikivi 050 593 4657.