Hyppää sisältöön
Media

Tutkimushanke selvittää avaruustoiminnan yhteiskunnallisia hyötyjä

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 9.4.2021 9.18
Uutinen

Avaruustoiminta ja sen sovellukset ovat arkipäivää. Avaruustoiminnalla on myös yhä suurempi strateginen merkitys yhteiskunnan toimivuudelle, kansalliselle turvallisuudelle ja päätöksenteolle. Esimerkiksi karttasovellukset, säätiedotukset, televisiolähetykset, veden ja ilmanlaadun seuranta, talvimerenkulku, rahdin seuranta, kaupunkisuunnittelu ja pelastustoimi ovat riippuvaisia satelliittidatasta.

Avaruustoiminnan yhteiskunnallinen vaikuttavuus on valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoimintaan (VN TEAS) kuuluva selvitystyö, jossa arvioidaan avaruustoiminnan hyötyjä Suomelle.

– Kynnys kehittää uutta avaruustoimintaa on madaltunut piensatelliittien ja yksityisen laukaisutoiminnan kehittymisen myötä. Avaruusdataan perustuvien sovellusten käyttökohteet ja markkinat kasvavat koko ajan. Avaruusteknologian ja datan hyödyntämisessä on merkittäviä mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan ja julkisen hallinnon kehittämiseen, toteaa johtava asiantuntija Maija Lönnqvist työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Hankkeen tuloksia hyödynnetään hallitusohjelman toteutuksessa

Hankkeessa arvioidaan, miten hyvin Suomessa jo hyödynnetään avaruustoiminnan mahdollisuuksia hallitusohjelman ja muiden yhteiskunnallisten tavoitteiden toteuttamisessa. Hankkeessa tarkastellaan, miten hallinnon toiminnan, tutkimuksen, seurannan ja suunnittelun tarkkuutta, tehokkuutta ja reaaliaikaisuutta on pystytty parantamaan avaruustoiminnan avulla. Lisäksi tunnistetaan, millä aloilla mahdollisuuksiin ei ole vielä tartuttu.

Hankkeen tuloksia on tarkoitus hyödyntää hallitusohjelman toteuttamisessa ja kansallisen avaruusstrategian toimeenpanossa ja päivittämisessä. Lisäksi tuloksia voidaan käyttää hyödyksi, kun määritellään Suomen painopisteitä

Euroopan avaruusjärjestössä ja Euroopan unionin avaruusohjelmassa ja tunnistetaan muiden kansainvälisten verkostojen mahdollisuuksia.

Lisätietoja:

Ohjausryhmän puheenjohtaja:
Maija Lönnqvist, johtava asiantuntija, työ- ja elinkeinoministeriö
0295047105, [email protected]

Hankkeen toteutuksesta vastaavat 4FRONT Oy ja VTT Oy yhteistyössä
Projektipäällikkö Kalle A. Piirainen
0405838348, [email protected]

Sivun alkuun