Valmiusasiat sosiaali- ja terveysministeriössä

Sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin johtaa, valvoo ja yhteensovittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Hyvinvointialueet vastaavat oman alueensa varautumisesta ja valmiussuunniteluista. Yliopistollista sairaalaa ylläpitävillä hyvinvointialueilla toimii yhteensä viisi sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuskeskusta, joiden tehtävänä on koordinoida ja yhteensovittaa alueensa hyvinvointialueiden varautumista ja valmiussuunnittelua.

Valmiuslain mukaan viranomaisten on varmistettava tehtäviensä mahdollisimman häiriötön hoitaminen myös poikkeusoloissa. Valmius varmistetaan muun muassa valmiussuunnitelmin ja poikkeusoloissa tapahtuvan toiminnan etukäteisvalmisteluin.

Ministeriössä valmiusasioista vastaa valmiusyksikkö, joka kuuluu turvallisuus ja terveys -osastoon.

Poikkeusolojen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunta (PONK)

Valtioneuvosto voi sosiaali- ja terveysministeriön esityksestä asettaa enintään viideksi vuodeksi kerrallaan poikkeusolojen sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunnan suunnittelemaan ja valmistelemaan sosiaali- ja terveydenhuollon hoitamista poikkeusoloissa sekä niitä normaaliolojen valmiuteen liittyviä asioita ja tukitoimia, joiden järjestäminen normaalioloissa muodostaa perustan poikkeusoloihin varautumiselle.

Palvelujen turvaaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa

Lakisääteiset sosiaali ja terveydenhuollon palvelut turvataan kaikissa tilanteissa. Sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista säännellään:

Muualla verkossa