Palvelusetelikokeilulla tietoa valinnanvapauden toteuttamiseen
Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää palvelusetelikokeilun osana hallituksen Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihanketta. Kokeilu tuottaa tietoa sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta koskevaan valmisteluun. Se toteutetaan kuntakokeiluna muutamassa, myöhemmin valittavassa kunnassa. Osana kokeilua kehitetään palvelutuottajien vertailun mahdollistavaa sähköistä palvelua.
Kokeilun avulla selvitetään asiakkaan valinnanvapauden vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuteen ja laatuun. Lisäksi selvitetään, miten palvelujen hinnoittelu- ja korvausmallit vaikuttavat sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaiskustannuksiin. Erityisesti selvitetään valinnanvapauden vaikutuksia asiakkaisiin ja potilaisiin sekä palveluntuottajiin ja palvelujen integrointiin.
Tavoitteena on löytää kokonaistaloudellisesti tarkoituksenmukainen, yhdenvertaisen hoitoon ja palveluun pääsyn mahdollistava, asiakkaiden osallistumiseen ja palvelutuotannon kehittämiseen kannustava malli.
Valinnanvapauslainsäädäntö säädetään osana sote-uudistusta. Sen myötä käyttäjä voi itse valita palveluiden julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottajan. Professori Mats Brommelsin johtama työryhmä julkaisee valinnanvapautta koskevan selvityksensä toukokuussa, jonka jälkeen hallitus linjaa tarkemmin valinnanvapauslainsäädännön pohjana olevan mallin. Myös palvelusetelikokeilun sisällölliset ja toiminnalliset painopisteet määritellään samassa yhteydessä.
Kokeiluun on varattu 10 miljoonaa euroa. Siitä merkittävin osa käytetään kokeilukunnille myönnettäviin valtionavustuksiin. Valtionavustushaku on tarkoitus avata kesäkuussa 2016. Tätä ennen kuntien pitää itse päättää halukkuudestaan osallistua kokeiluun. Mukaan valittavat kunnat sitoutuvat tiettyyn omarahoitusosuuteen ja toiminnan uudelleen järjestelyyn sekä organisoivat yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden mukaantulon alueillaan. Kokeilukunnat valitaan syksyllä 2016 ja kokeilut toteutetaan vuosina 2017 - 2018.
Palvelusetelikokeilu toteutetaan yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) ja Sitran kanssa. THL osallistuu kokeiluun rakentamalla arviointikehikon, jonka avulla saadaan luotettavaa tietoa valinnanvapauskokeilun vaikutuksista palveluiden järjestäjille, tuottajille ja käyttäjille. Sitra on mukana kokeiltavien palvelukokonaisuuksien ja niihin liittyvien hinnoittelu- ja rahoitusmallien rakentamisessa.
Lisätietoja
sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki (STM), p. 0295163368, [email protected]
erityisavustaja Hanna-Maija Kause (STM), p. 0295163109 [email protected]
2.5.2016 alkaen hankepäällikkö Minna Saario, [email protected]
Palvelut asiakaslähtöisiksi -kärkihanke