Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Invandringens hälsodimension på agendan vid inofficiellt hälsoministermöte

Social- och hälsovårdsministeriet
24.9.2015 11.15
Pressmeddelande 146

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula deltar i ett inofficiellt hälsoministermöte i Luxemburg den 24–25 september. Frågor som behandlas vid mötet är bland annat hälsa i Europas ekonomiska politik, invandringens hälsodimension och patientrörlighetsdirektivet.

Hälsoministrarna diskuterar de resultat patientrörlighetsdirektivet gett hittills och vilka eventuella åtgärder på nationell nivå och EU-nivå som behövs för att förbättra resultaten.  Patientrörlighetsdirektivet stärker patientens rättigheter och förutsättningar att få vård i ett annat EU-land. Invandringen tas upp på agendan på grund av den rådande flykting- och invandrarsituationen.

I samband med mötet träffar minister Rehula hälsokommissarie Vytenis Andriukaitis. Vid mötet med kommissarien behandlas bl.a. förordningen om djurhälsa, som anknyter till antibiotikaresistens, och det internationella hälsosäkerhetsprogrammet GHSA, där Finland är ordförande.

Minister Rehula har också bilaterala möten med Sveriges folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström och Norges hälso- och omsorgsminister Bent Høie. Vid dessa möten kommer ministrarna bland annat att diskutera alkoholstrategin och det nordiska samarbetet inom den etiska bedömningen av klinisk läkemedelsprövning.

Mer information

Pirjo Pietilä-Kainulainen, överinspektör, tfn +358 2951 63259

Tillbaka till toppen