Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen parlamentaarinen seurantaryhmä
STM067:00/2015 Kehittäminen
Parlamentaarisen seurantaryhmän tehtävänä on seurata sosiaali- ja terveydenhuollon raken-neuudistuksen, rahoitusuudistuksen sekä valinnanvapausselvityksen valmistelua, toimeen-panoa ja tavoitteiden toteutumista. Seurantaryhmä voi myös antaa näkemyksiään valmistelun ja toimeenpanon tueksi sekä uudistuksen tavoitteiden toteutumiseksi.
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero STM067:00/2015
Asianumerot
Asettaja sosiaali- ja terveysministeriö
Toimikausi/aikataulu 1.10.2015 – 15.4.2019
Asettamispäivä 24.9.2015
Tavoitteet ja tuotokset
Parlamentaarisen seurantaryhmän tavoitteena on seurata pääministeri Juha Sipilän hallitus-ohjelmassa tarkoitetun sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen, rahoitusuudistuksen sekä valinnanvapausselvityksen valmistelua ja tavoitteiden toteutumista.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteena on:
- terveyserojen kaventaminen ja kustannusten hallinta
- merkittävä, tavoitteiltaan 3 miljardin euron suuruusluokkaa oleva julkisen talouden kestä-vyysvajetta vähentävä vaikutus
- palveluiden täydellinen horisontaalinen ja vertikaalinen integraatio
Valinnanvapausmallin selvittämisen tavoitteena on perustason palveluiden vahvistaminen ja ihmisten nopean hoitoonpääsyn turvaaminen.
Lähtökohdat
Pääministeri Sipilän hallituksen ohjelman mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus toteutetaan palveluiden täydellisellä horisontaalisella ja vertikaalisella integraatiolla sekä vahvistamalla järjestäjien kantokykyä. Hallitusohjelman mukaan hankkeelle asetetaan erillisellä päätöksellä parlamentaarinen seurantaryhmä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi maahan muodostetaan enintään 19 itsehallintoaluetta. Kansanvaltaisuuden turvaamiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäviä itsehallintoalueita johtavat vaaleilla valitut valtuustot.
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä vastaavat itsehallintoalueet tuottavat alueensa palvelut tai voivat käyttää palveluiden tuottamiseen yksityisiä tai kolmannen sektorin palveluntuottajia. Ensivaiheessa selvitetään vaihtoehdot kuntien ja/tai valtion rahoitusmalleille ottaen huomioon perustuslain reunaehdot. Toisessa vaiheessa siirrytään yksikanavaiseen rahoitusmalliin huomioiden työterveyshuollon asema. Lisäksi uudistukseen sisällytetään kustannusten tehokkaan hallinnan toteuttava budjettikehysjärjestelmä.
Lisäksi selvitetään valinnanvapausmallin yksityiskohdat ja EU:n potilasliikkuvuusdirektiivin implementoimiseksi tarvittavat lakimuutokset. Mikäli selvitykset edellyttävät lakimuutoksia, ne toteutetaan vaalikauden loppuun mennessä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmät yhtenäistetään järjestämisvastuussa olevilla alueilla ja kokonaisarkkitehtuuria kehitetään ja sen toteutumista valvotaan kansallisella tasolla kansallisen palveluväylän yhteentoimivuuden varmistamiseksi.
Asettaminen ja organisointi
Jäsenmuutospäätös Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä PDF
28.2.2018 Sosiaali- ja terveysministeriö
Asettamispäätös Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä PDF
24.9.2015 Sosiaali- ja terveysministeriö
Muut asiakirjat ja muistiot
Liite: Muistio Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä PDF
24.9.2015 Sosiaali- ja terveysministeriö
Jäsenesitys (Hanna Mäntylä Vesa-Matti Saarakkala)
14.9.2015 Perussuomalaisten eduskuntaryhmä
Jäsenesitys (Anna-Maija Henriksson)
14.9.2015 Svenska riksdagsgruppen Ruotsalainen eduskuntaryhmä
Jäsenesitys (Päivi Räsänen ja Antero Laukkanen)
12.9.2015 Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä
Jäsenesitys; Rehula Juha
11.9.2015 Keskustan eduskuntaryhmä
Jäsenesitys; Aino-Kaisa Pekonen
11.9.2015 Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä
Sari Sarkomaa ja Antti Häkkänen
11.9.2015 Kokoomuksen eduskuntaryhmä
Jäsenesitys; Touko Aalto
11.9.2015 Vihreä eduskuntaryhmä
Jäsenesityspyyntö (Päivi Sillanaukee/ESY)
2.9.2015 Sosiaali- ja terveysministeriö
Säädösvalmistelu ja kehittäminen valtioneuvostossa
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta valtioneuvosto.fi/hankkeet Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä