Blogit

Miten tehdään turvallisempi maailma?

Julkaisupäivä 23.3.2016 13.29 Blogit

Onpa hyvä, että meillä on teemaviikkoja!

Nyt meneillään olevana rasisminvastaisena viikkona on jo ensimmäisten päivien aikana saatu näkyväksi oman maamme tilannekuva, joka ei ole mairitteleva. En helposti jää sanattomaksi, mutta nyt minun on vaikea käsittää, että meillä Suomessa - maassa, jonka vanhempamme ja isovanhempamme ovat kovalla työllään ja uskolla paremmasta tulevaisuudesta lapsilleen rakentaneet - on näin brutaalia käytöstä toinen toisiamme ja jopa lapsia kohtaan. Kiitos Valtteri Sinulle, kun uskalsit kertoa suoraan ja kypsällä tavalla omista kokemuksistasi! Yksittäisten ihmisten tarinat tuovat konkretiaa keskusteluun.

Vuorovaikutus on tärkeää paikallisen, alueellisen ja maailman turvallisuuden parantamiseksi.

Suomea on yhteisesti ja demokraattisesti rakennettu vuosikymmeniä tavoitteena solidaarinen ja kaikille mahdollisuudet antava maa. Ei näitä periaatteita ole nytkään muutettu tai olla muuttamassa, vaikka suuri turvapaikanhakijoiden määrä on haastanut yhteiskuntamme voimavarat. Toki tarvitsemme uusia ja paljon tehokkaampia tapoja kotouttaa ja saada maahanmuuttajat ja turvapaikanhakijat osaksi hyvinvointiyhteiskuntamme rakentamista ja ylläpitämistä.

Sulkeutuminen tai ryhmäytyminen vain omanmielisten ja samannäköisten kanssa lisää varmuudella turvattomuutta ja väkivallan riskiä niin Suomessa ja Euroopassa kuin koko maailmassa. Vuorovaikutus - tilaisuudet tavata ja tehdä asioita yhdessä - on tärkeää paikallisen, alueellisen ja maailman turvallisuuden parantamiseksi. Vapaaehtoiset urheilu-, kulttuuri-, sosiaali- ja terveysjärjestöistä ovat tehneet vuosia arvokasta työtä. Järjestöt osoittivat taas viime syksynä, miten tärkeä voimavara ne ovat viranomaistyön apuna järjestäessään erilaista yhteistä tekemistä turvapaikanhakijoille. Koulujen ja oppilaitostensa vaihto-ohjelmat ja kansainvälinen yhteistyö ovat tärkeitä yhteisymmärryksen lisäämiseksi. Lisäksi ne pohjustavat merkittävästi myös suomalaisten yritysten tuotteiden, palvelujen ja innovaatioiden menestymistä tulevaisuuden maailmassa. 

 Sinä valitset ja vaikutat siihen, minkälaisessa ja miten turvallisessa maailmassa elämme jatkossa.

Kun päästään kohtaamaan toinen toisemme ihmisinä huomataan, että riippumatta kulttuurista, ihonväristä, vammaisuudesta tai siitä, mistä päin maailmaa on, meillä kaikilla on samanlaisia ilon ja surun aiheita, huolia läheisistämme sekä omasta tulevaisuudestamme ja turvallisuudestamme. Jokaisen meidän on syytä miettiä tästä päivästä lähtien entistä vastuullisemmin käyttäytymisemme ja sanojemme vaikutuksia vähän pidemmälle kuin juuri siinä hetkessä, mitä elämme. Kulttuurista riippumaton viisaus "Tee muille se, mitä haluaisit itsellesi tehtävän" ei ole vanhentunut tai menettänyt voimaansa. Sinä valitset ja vaikutat siihen, minkälaisessa ja miten turvallisessa maailmassa elämme jatkossa.

Päivi Sillanaukee

Kansliapäällikkö, sosiaali- ja terveysministeriö