Työryhmä selvittää lastensuojelun jälkihuollon uudistamista
Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän selvittämään, miten jälkihuoltoa voisi uudistaa tukemaan aikuisuutta. Tehtävänä on selvittää, millainen jälkihuolto riittävällä tavalla vahvistaa nuorten toimintakykyä ja itsenäisyyttä, tukee opiskelua ja työelämään siirtymistä sekä vähentää huono-osaisuutta.
Lapselle tai nuorelle järjestetään jälkihuolto sijaishuollon päättymisen jälkeen. Jälkihuolto on jatkumoa lastensuojelun antamalle vahvalle tuelle. Sen tarkoituksena on helpottaa lapsen tai nuoren kotiutumista lastensuojelun sijaishuollosta tai helpottaa nuoren itsenäistymistä. Kunnan velvollisuus järjestää jälkihuoltoa päättyy viimeistään silloin, kun nuori täyttää 21 vuotta.
- Nuorten voimavarojen ja yhteiskunnan resurssien kannalta on tärkeää, että nämä nuoret saavat entistä paremman tuen, jotta pääsevät siivilleen ja kiinni aikuistumisen polulle. Tällä hetkellä liian moni syrjäytyy itsenäistymisvaiheessa ja tähän haluamme puuttua, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo.
Työryhmän on tarkasteltava jälkihuoltoon oikeutettujen lasten ja nuorten hyvinvointia sekä palvelujen ja tuen tarvetta laajana kokonaisuutena. Lastensuojelun jälkihuollosta säädetään lastensuojelulaissa. Erityisesti aikuisikään ehtineiden nuorten palvelut ja tukitoimet muodostuvat kuitenkin merkittävästi muun lainsäädännön perusteella. Keskeisiksi asioiksi nousevat muun muassa koulutus, työelämään siirtyminen, asuminen ja taloudellinen toimeentulo.
Työryhmän toimikausi on 21.1.-19.4.2019. Puheenjohtajana toimii professori Juho Saari.
- Työryhmän asettamispäätös (Hankenumero STM008:00/2019)
Lisätietoja
johtaja Kari Ilmonen, p. +358 295 163 299, etunimi.sukunimi(at)stm.fi