Hyppää sisältöön
Media

Valtiosihteeri Kostiainen: Tietoteknologia avuksi sosiaali- ja terveydenhuollon

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2006 11.30
Tiedote 334/2006

Valtiosihteeri Leila Kostiaisen mukaan suuriin yhteiskunnallisiin haasteisiin, kuten väestön ikääntymiseen ja globalisaatioon, eli kansainvälisen työnjaon voimakkaaseen muutokseen voidaan vastata kehittämällä tietoyhteiskuntia. Hallituksen tietoyhteiskuntaohjelman tarkoituksena on lisätä kilpailukykyä ja tuottavuutta, sosiaalista ja alueellista tasa-arvoa sekä tieto- ja viestintätekniikkaa koko yhteiskunnassa. Kostiainen puhui Mediatri-päivillä Helsingissä 7. syyskuuta.

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköinen käsittely ja siihen liittyvä kansallinen arkisto on yksi tietoyhteiskuntaohjelman hankkeita. Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltu lainsäädäntö, jolla sähköinen potilasasiakirjajärjestelmä toteutetaan, on loppusuoralla. Tässä vaiheessa lakiesitys sisältää vain terveydenhuollon asiakastiedon arkistoinnin, mutta kattaa aikanaan myös sosiaalihuollon asiakastiedot.

Sähköinen lääkemääräys on osa sähköistä asiakastietojärjestelmää. Siitä tulee keskitetty järjestelmä, jonka rekisterinpitäjänä toimii kansaneläkelaitos. Valmistuessaan koko sähköinen asiakirjajärjestelmä on kokonaisuus, jonka hyödyt tulevat olemaan suuret niin yksittäisille ihmisille kuin koko yhteiskunnalle. Hyödyt näkyvät inhimillisesti entistä parempana, turvallisempana ja nopeampana hoitona, mikä samalla hyödyttää taloudellisesti sekä potilaita itseään ettäkoko yhteiskuntaa, Kostiainen sanoi.

Valtiosihteeri Kostiainen visioi myös kauemmas. Hänen mielestään seuraavan vaiheen eurooppalaisessa hyvinvointiyhteiskunnassa pitäisi olla EU-alueen sähköisen lääkemääräyksen ja terveydenhuollon asiakastietojärjestelmän luominen.

Sivun alkuun