Uusi neuvontapalvelu auttaa yrityksiä REACH-asetuksen soveltamisessa
Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskus (STTV) ja Suomen ympäristökeskus (SYKE) käynnistävät yhdessä neuvontapalvelun suomalaisille yrityksille kesäkuun alusta samaan aikaan kun EU:n uusi kemikaaliasetus REACH tulee voimaan. Neuvontapalvelu antaa valmistajille, maahantuojille, käyttäjille ja muille asianosaisille neuvontaa REACH-asetuksen mukaisista velvollisuuksista ja vastuista.
Neuvontapalvelu jakaa tietoa toiminnanharjoittajille heidän velvollisuuksistaan sekä opastaa toiminnanharjoittajia käyttämään Euroopan kemikaaliviraston laatimia yksityiskohtaisia ohjeita. Suomalaiset yritykset saavat neuvontapalvelusta tietoa uusista velvoitteistaan. Keskitetty neuvontapalvelu turvaa sen, että vastaukset ovat yhdenmukaisia ja samalla ne perustuvat parhaaseen mahdolliseen asiantuntemukseen. Suuret yritykset ovat jo tietoisia REACH-asetuksen velvoitteista, mutta pienet ja keskisuuret yritykset kaipaavat lisätietoa.
Neuvontapalveluun voi esittää kysymyksiä internetsivulla olevan lomakkeen kautta tai soittamalla. Neuvontapalvelu on maksuton ja se vastaa luotettavasti ja nopeasti asiakkaiden tavallisimpiin kysymyksiin. Ongelmallisten kysymysten vastauksia pohditaan EU:n neuvontapalvelujen verkostossa, joka koostuu kaikkien EU-maiden neuvontapalveluiden ja Euroopan kemikaaliviraston edustajista. Näin turvataan se, että kaikkien EU-maiden neuvontapalvelujen antamat vastaukset ovat samansisältöisiä.
REACH tulee voimaan asteittain
REACH-asetuksen menettelyt tulevat voimaan asteittain 11 vuoden kuluessa. Ensimmäisiä tuloksia voidaan odottaa kolmen ja puolen vuoden kuluttua. Tällöin nähdään, osoittautuvatko kaikkein eniten tuotetut aineet vaarallisemmiksi kuin on tähän asti uskottu. Myönteiset vaikutukset ympäristön tilaan ja ihmisten sairastavuuden vähenemiseen tulevat näkymään vähitellen vuosien kuluessa asetuksen toimeenpanon edetessä.
Kemikaalien rekisteröintiä, arviointia, lupamenettelyä ja rajoituksia koskevan REACH-asetuksen tavoitteena on varmistaa terveyden- ja ympäristönsuojelun korkea taso ja aineiden vapaa liikkuvuus sisämarkkinoilla sekä edistää EU:n kemianteollisuuden kilpailukykyä. REACH-asetuksessa annetaan velvoitteita aineiden valmistajille, maahantuojille, jatkokäyttäjille ja jakelijoille. REACH koskee aineita sellaisenaan, osana valmistetta sekä esineissä ja tavaroissa tietyin ehdoin.
Yrityksillä on velvollisuus rekisteröidä aineet
Ensimmäiset REACH-asetuksen velvoitteet koskevat ns. esirekisteröintiä ja rekisteröintiä. Esirekisteröinnin tekevät valmistajat ja maahantuojat. Esirekisteröinti on merkki siitä, että aine rekisteröidään myöhemmin. Varsinaisen rekisteröinnin yhteydessä arvioidaan, onko aine vaarallinen ja aiheuttaako se terveys- tai ympäristöriskejä. Yrityksiä koskeva rekisteröintivelvoitteet tulevat voimaan vaiheittain. Ensimmäinen tärkeä päivämäärä on 1.6.2008, jolloin aineiden esirekisteröinnit alkavat. Yrityksen on tärkeä selvittää, ettei se epähuomiossa toimi REACH-asetuksen tarkoittamana maahantuojana (tuonti EU-alueelle).
REACH lisää ihmisten ja ympäristön turvallisuutta
Suuri osa käytössä olevista kemikaaleista on sellaisia, että niiden ominaisuuksia ja riskejä ei ole järjestelmällisesti tutkittu eikä selvitetty. REACH-asetus tuo olennaisen parannuksen nykytilanteeseen. Asetus velvoittaa aineiden valmistajat ja maahantuojat selvittämään aineiden vaarat ja riskit sekä ohjaamaan käyttäjiä turvallisiin käyttötapoihin. Kemikaaleista saatavat uudet tiedot antavat entistä paremmat mahdollisuudet sekä kuluttajille että ammattikäyttäjille valita luotettavan tiedon perusteella käyttöön sellaisia kemikaaleja, jotka ovat mahdollisimman turvallisia. Yhtenä tavoitteena on, että teollisuus tuottaisi entistä turvallisempia kemikaaleja. Turvallisten kemikaalien kysynnän uskotaan lisäävän innovaatioita ja parantavan teollisuuden kilpailukykyä.
REACH-asetus edellyttää, että kaikkein vaarallisimmat aineet korvataan vähitellen vähemmän vaarallisilla aineilla tai menetelmillä. Vaihtoehtojen pitää olla turvallisempia ja teknisesti sekä taloudellisesti sopivia. Korvaamista pitää harkita, jos aineen käyttö edellyttää lupaa. Käyttölupaa voidaan vaatia aineille, jotka voivat aiheuttaa syöpää, vaurioittaa perimää, vaarantaa lisääntymistä taikka jotka ovat hitaasti hajoavia, biokertyviä ja myrkyllisiä. Näiden aineiden joukosta valitaan vähitellen aineita lupamenettelyn kohteeksi. Jos aineen aiheuttamaa riskiä ei voida hyväksyä, sen myynti ja käyttö voidaan myös kieltää tai sitä voidaan rajoittaa. Tällöin aineen korvaaminen turvallisemmalla aineella tai menetelmällä on pakollista.
Lisätietoja:
Yksikönpäällikkö Kaija Kallio-Mannila, SYKE, puh. 040 5919 198
Ylitarkastaja Kirsi Sihvonen, STTV, puh. (09) 3967 2776
Neuvotteleva virkamies Anna-Liisa Sundquist, STM, puh. (09) 160 72443, 040 823 4481
Internet: www.reachneuvonta.fi
Neuvontapalvelun puhelinnumero: 020 490 2500 (SYKE) ja 040 590 4141 (STTV)