Terveyserojen kaventamista pohditaan Helsingissä
Terveyserot kasvavat Suomessa edelleen, vaikka terveyspolitiikan tavoitteena on ollut niiden kaventaminen jo monen vuosikymmenen ajan. Hyvätuloisin viidennes miehistä elää lähes 13 vuotta pidempään ja naisista lähes 7 vuotta pidempään kuin matalatuloisin viidennes. Tilanne on samantapainen monessa muussakin Euroopan maassa.
Maailman terveysjärjestö WHO:n kokouksessa Helsingissä 16.-17.6 keskustellaan eri maiden kokemuksista terveyserojen vähentämisessä. Sosiaali- ja terveysministeriön isännöimään kokoukseen osallistuu yli 40 asiantuntijaa pohjoismaista ja Baltiasta. Tilaisuudessa puhuvat muun muassa valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakangas sekä Euroopan alueen terveyseroja käsittelevän tilannekatsauksen tehnyt Sir Michael Marmot.
Ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavat kaikki ne olosuhteet, joissa ihmiset syntyvät, kasvavat, oppivat, elävät, tekevät työtä ja ikääntyvät. Keskeistä on muun muassa tupakointi, päihteiden käyttö, työ- ja elinolo-olosuhteet, ravinto sekä liikunnan määrä arjessa. Yhteiskuntapoliittisista päätöksistä riippuu, onko terveiden elintapojen noudattaminen helppoa ja huokeaa vai hankalaa ja kallista. On tärkeää, että yhteiskunnan eri sektorien päätöksenteossa arvioidaan vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen.
Terveyserojen kaventamisessa on sitouduttava pitkäntähtäimen toimiin, ei vain kansallisella, vaan myös kansainvälisellä tasolla WHO:n ja EU:n toimintaohjelmien mukaisesti.
Lisätietoja:ylitarkastaja Satu Leino p. 02951 63428