Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Tamiflu-lääkettä vain influenssaan sairastuneille

Sosiaali- ja terveysministeriö
10.1.2006 7.00
Tiedote -

Jokavuotinen tavallinen influenssakausi on alkamassa Euroopassa. Sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa lääkäreitä määräämään Tamiflu-lääkettä vain influenssaan sairastuneille potilaille. Lääkäri voi määrätä Tamiflu-lääkettä myös influenssan ehkäisyyn, jos hän katsoo sen tarpeelliseksi potilaan lähipiirissä olevien sairaustapausten vuoksi. Lääke tehoaa vain, jos hoito aloitetaan 48 tunnin kuluessa oireista.

Koska lääkettä on saatavilla rajoitetusti, sosiaali- ja terveysministeriö kehottaa lääkäreitä välttämään Tamiflu-lääkkeen määräämistä silloin, kun asiakas todennäköisesti varastoisi lääkettä ”tulevaan käyttöön”. Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt sairaanhoitopiirien johtaville lääkäreille ja terveyskeskusten ylilääkäreille ohjekirjeen Tamiflu-lääkkeen määräämisestä.

Lääkelaitos antaa apteekeille määräyksen, että ne eivät toimita vuonna 2005 kirjoitettuja Tamiflu-lääkemääräyksiä asiakkaille. Viranomaiset turvaavat näin sen, että tavalliseen influenssaan sairastuneet potilaat saavat tarvitsemansa lääkkeet.

Lisätietoja antavat: sosiaali- ja terveysministeriöstä lääkintöneuvos Merja Saarinen puh. (09) 160 74030, Lääkelaitoksesta yksikön päällikkö Eija Pelkonen puh. (09) 47334210 ja Kansanterveyslaitoksesta tutkimusprofessori Petri Ruutu, puh. (09) 4744 8670.

Sivun alkuun