Suomalaisten hyvinvointi lisääntynyt, mutta terveyserojen kaventaminen vaatii edelleen työtä
Suomalaisten hyvinvointi ja terveys ovat viime vuosina monin tavoin parantuneet. Elintavat ovat muuttuneet terveellisemmiksi ja monet kansantaudit ja niiden riskitekijät ovat vähentyneet. Keskimääräinen elintaso on Suomessa noussut. Nämä tiedot käyvät ilmi sosiaali- ja terveysministeriön eduskunnalle antamasta Sosiaali- ja terveyskertomuksesta 2010.
Hyvästä kehityksestä huolimatta väestöryhmien väliset hyvinvointi- ja terveyserot ovat kuitenkin edelleen suuria. Lapsiperheiden talous ei ole parantunut odotusten mukaisesti ja yksinhuoltajaperheiden asema on heikentynyt. Tarve lastensuojelun toimenpiteille on kasvanut. Lihavuus ja sen mukanaan tuomat kansantaudit ovat yleistyneet. Alkoholin kulutus on kasvanut, suhteellisesti eniten naisilla ja yli 50-vuotiailla. Alkoholisairaudet ja -kuolemat ovat lisääntyneet, ja päihdehuollon asiakkaiden määrä on kasvanut.
Näihin haasteisiin vastaaminen on keskeistä sosiaali- ja terveysministeriön strategiassa. Suomalaisten terveyden edistäminen vähentää ennaltaehkäisevästi sairauksia ja työkyvyttömyyden aiheuttamia työajan menetyksiä. Työelämän vetovoimaa on pyritty määrätietoisella työllä lisäämään viime vuosina. Työsuojelu ja uudistettu eläkejärjestelmä ovat tärkeitä välineitä, jotta suomalaiset pysyisivät töissä entistä pitempään. Työkyvyttömyyseläkkeiden määrän kasvu onkin viime vuosien aikana tasaantunut. Varmistamalla kaikille toimivat palvelut ja kohtuullinen toimeentuloturva ehkäistään köyhyyttä ja syrjäytymistä. Erityistä huomiota on kiinnitettävä niihin ryhmiin, joille ongelmat näyttävät kasautuneen ja joiden köyhyys uhkaa syventyä.
Suomalaiset luottavat sosiaali- ja terveyspalveluihinSuomalaiset luottavat edelleen sosiaali- ja terveyspalveluihin ja ovat pääosin tyytyväisiä suomalaiseen hyvinvointivaltioon. Sosiaalipalveluista luotetuin on lasten päivähoito, sen sijaan suhtautuminen toimeentulotukeen ja kotipalveluun on kriittisempää. Tyytyväisyys terveyspalvelujen toimivuuteen on kasvanut, mutta esimerkiksi terveyskeskushammaslääkärille pääsyssä olisi suomalaisten mielestä parantamisen varaa.
Tulevaisuuden haasteeksi sosiaali- ja terveyskertomuksessa nostetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden säilyttäminen hallinnollisesti yhtenäisinä. Myös elintapojen aiheuttamien sairauksien vähentämiseen on löydettävä uusia keinoja. Köyhyyden ja tuloerojen kasvun pysäyttäminen on suuri haaste myös tulevina vuosina.
Sosiaali- ja terveyspolitiikan toimintaympäristö on muuttunut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana merkittävästi muun muassa globaalin talouden, Euroopan unionin tiivistyvän yhteistyön ja väestön ikääntymisen johdosta.
STM antaa neljän vuoden välein eduskunnalle sosiaali- ja terveyskertomuksen, jossa kuvataan väestön hyvinvoinnin ja terveyden tilaa sekä niiden parantamiseksi tehtyjä toimenpiteitä. Kertomusta käytetään hallituksen toimenpidekertomuksen oheisaineistona. Sosiaali- ja terveyskertomus 2010 on valmisteltu yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa.
LisätietojaApulaisosastopäällikkö Olli Kerola, p. 09 160 73859, [email protected]
Neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, 09 160 74138, [email protected]
Ylitarkastaja Pentti Kananen, 09 160 73813, [email protected]
Tutkija Jutta Järvelin, THL, p. 020 610 7254, [email protected]
Kehittämispäällikkö Anu Muuri, p. 020 610 7372, [email protected]
Muualla palvelussamme Sosiaali- ja terveyskertomus 2010 (STM:n julkaisuja 2010:1)