Selvitys alkoholisidonnaisesta lähisuhdeväkivallasta valmistunut
Lähisuhdeväkivallalle on ominaista, että se pitkittyy ja kärjistyy. Joskus se on yhteydessä alkoholinkäyttöön. Vajaassa puolessa lähisuhdeväkivaltatapauksista väkivallantekijä on ollut päihtynyt. Sosiaali- ja terveysministeriön tuoreessa julkaisussa hahmotetaan alkoholisidonnaisen lähisuhdeväkivallan laajuutta ja luonnetta Suomessa ja muissa Euroopan maissa.
Alkoholi- ja väkivaltaongelmat ovat erillisiä ongelmia, mutta ne kietoutuvat usein yhteen. Jatkuva runsas alkoholinkäyttö ja humalajuominen lisäävät riskiä sekä tehdä väkivaltaa että joutua sen kohteeksi. Toistuvasti väkivallan kohteeksi joutuminen puolestaan lisää hallitsemattoman alkoholin ja muiden päihteiden käytön riskiä. On olennaista erottaa ilmiöiden ominaispiirteet, jotta ongelmiin voidaan puuttua ja niitä voidaan hoitaa asianmukaisesti.
Koko perhe kierteessä -selvityksen kohteena ovat alkoholisidonnaisen lähisuhdeväkivallan seuraukset, erityisesti siltä osin kuin ne altistavat päihdeongelmille. Julkaisussa käsitellään myös alkoholisidonnaisen väkivallan ehkäisyä ja ongelmien yhteenkietoutumisen palveluille asettamia haasteita. Lähtökohtana on ollut Maailman terveysjärjestön vuonna 2006 julkaisema alkoholisidonnaista lähisuhdeväkivaltaa käsittelevä aineisto.
Alkoholin tai muiden päihteiden käyttö ei ole lähisuhdeväkivallan syy tai sitä oikeuttava selitys. Väkivaltaa on vaikea myöntää. Myös vastuunottaminen on vaikeaa ja sen kohtaamista saatetaan pyrkiä välttämään alkoholinkäytön varjolla. Alkoholiohjelman sekä lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisyohjelman yhteistyönä tuotettu julkaisu on tarkoitettu palveluketjujen ja laaja-alaisen ehkäisytyön kehittämisen tueksi, ja se soveltuu myös aineistoksi väkivalta- tai päihdetyön koulutukseen.
Koko perhe kierteessä. Lähisuhdeväkivalta ja alkoholi (Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2007:27) on luettavissa sosiaali- ja terveysministeriön sivuilla: www.stm.fi > Julkaisut.
Selvitys
Lisätietoja: ylitarkastaja Helena Ewalds, 050 466 2854, ja ohjelmakoordinaattori Marjatta Montonen, 050 5011 260, sosiaali- ja terveysministeriö
Toimittajakappaleet: Auli Sarvikivi, puh. 050 593 4657; [email protected]