Hyppää sisältöön
Media

Pohjoisen ulottuvuuden konferenssi Oslossa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.10.2003 11.11
Tiedote 310/2003

Kansainvälinen työryhmä, jonka puheenjohtajana Suomen peruspalveluministeri on toiminut on saanut valmiiksi sosiaali- ja terveysalan Pohjoisen ulottuvuuden kumppanuusohjelman. Kumppanuudesta päätetään Oslossa pidettävässä ministerikonferenssissa 27. lokakuuta. Sen keskeinen tavoite on kestävän kehityksen edistäminen ja väestön terveydellisten ja sosiaalisten olojen parantaminen Pohjoisen ulottuvuuden alueella. Konferenssissa ovat mukana mm. Suomen, Norjan ja Liettuan pääministerit sekä muita ministereitä Suomesta, Islannista, Latviasta, Liettuasta, Norjasta, Puolasta ja Venäjältä.

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä pitää konferenssissa puheen, jossa hän kertoo mm. kansainvälisen työryhmän valmistelutyöstä. Konferenssissa työ sinetöidään perustamalla kumppanuushankkeen poliittisella deklaraatiolla. Perustajatahoja on tällä hetkellä 16 maata, kuusi kansainvälistä järjestöä tai toimijaa, EU:n komissio mukaan lukien.

Suomi pyrkii laaja-alaiseen ja monialaiseen EU:n Pohjoisen ulottuvuuden politiikkaan. Toiminnan kohteita ovat alueemme keskeisten kansanterveydellisten ongelmien ehkäisy, joita ovat tarttuvat taudit kuten HIV, tuberkuloosi ja sukupuolitaudit, huumeiden käyttö, sydän- ja verisuonisairaudet ja väkivallan käytön erilaiset seuraukset. Kumppanuushanke koordinoi eri toimijoiden hankkeita. Tarkoitus on myös käynnistää uusia yhteisiä hankkeita. Suomelle on tärkeätä, että kumppanuushankkeella voidaan vaikuttaa erityisesti Luoteis-Venäjän olojen kehittämiseen ja vakauden lisääntymiseen.

Sosiaali- ja terveysalan kumppanuushanke on sisällytetty EU:n uuteen Pohjoisen ulottu-vuuden toimintaohjelmaan vuosiksi 2004-2006.

Sivun alkuun