Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko tutustuu akuuttilääketieteeseen Tukholmassa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.11.2013 7.21
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko vierailee Tukholmassa tiistaina 5. marraskuuta. Vierailun aikana ministeri tutustuu Södersjukhusetissa ruotsalaiseen terveydenhuoltoon ja tapaa Ruotsin sosiaalivakuutusministerin.

Sairaalavierailulla Pohjois-Euroopan suurimmalla päivystyspoliklinikalla Södersjukhusetissa ministeri Risikko tutustuu akuuttilääketieteeseen, joka on uusi lääketieteen erikoistumisala Suomessa. Sairaalan toimintaa ministerille esittelee Södersjukhusetin ja Karolinska Institutetin akuuttilääketieteen professori Maaret Castrén sekä Tukholman alueen johtava lääkäri Peter Rönnefalk.

Ohjelmassa on tutustuminen ensihoitoon, päivystykseen sekä akuuttilääketieteen koulutukseen. Suomalainen Castrén hoitaa uutta akuuttilääketieteen osa-aikaista professorin virkaa myös Turussa.

Vierailun asialistalla on myös keskustelu ruotsalaisasiantuntijoiden kanssa potilaan valinnanvapaudesta. Ruotsissa on luotu lainsäädännölliset edellytykset sille että terveyspalvelujen potilaan valinnanvapaus vahvistuu. Myös Suomessa on menossa suuri palvelurakenneuudistus, jonka tavoitteina ovat potilaan valinnanvapauden lisääntyminen.

Ministeri Risikko tapaa myös ruotsalaisen kollegansa sosiaalivakuutusministeri Ulf Kristerssonin. Ministeritapaamisessa keskustellaan muun muassa vapaasta liikkuvuudesta EU:ssa, työurien pidentämisestä ja osatyökykyisten osallistumisesta työelämään.

Osatyökykyisten määrä kasvaa koko ajan. Suomessa oli vuonna 2011 lähes 260 500 työkyvyttömyyseläkeläistä. Heistä osatyökyvyttömyyseläkkeellä oli noin 10 prosenttia. Tavallisimmat syyt osatyökyvyttömyyteen ovat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet sekä mielenterveyden häiriöt.

"Olemme Suomessa käynnistäneet monia toimia osatyökykyisten työllistymisen ja työssä pysymisen edistämiseksi. Tarkoituksena on saada tietoa mm siitä, miten Ruotsissa on toimittu työurien pidentämiseksi", ministeri Risikko sanoo.

 

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Maria Waltari

+358 295 163 337, +358 50 372 2176Paula Risikko
Sivun alkuun