Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Risikko: Syövän hoidon viiveisiin on puututtava

Sosiaali- ja terveysministeriö
8.6.2011 11.41
Tiedote -

Peruspalveluministeri Paula Risikon mukaan syövän hoidossa on viiveitä, joiden poistamisesta on sovittava terveydenhuoltolain edellyttämissä järjestämissuunnitelmassa ja -sopimuksessa.

"Terveydenhuoltolaki edellyttää, että sairaanhoitopiirien alueen kunnat tekevät yhdessä keskenään ja sairaanhoitopiirin kanssa palvelujen järjestämissuunnitelman, jonka avulla esimerkiksi syövän hoito saadaan nykyistä paremmin koordinoiduksi", totesi ministeri Risikko Suomen Syöpäyhdistyksen 75- ja Suomen Syöpäpotilaiden 40-vuotisjuhlissa keskiviikkona 8. kesäkuuta Finlandia-talolla.

"Myös erityisvastuualueiden sairaanhoitopiirien on tehtävä alueellaan järjestämissopimus siitä, miten erikoissairaanhoidon työnjako toteutetaan. Tässä on hyvä paikka sopia siitä, kuinka syövän hoidon viiveisiin tartutaan erityisvastuualueella."

Ministeri Risikko muistutti, että valtaosa hoitojen viiveisiin vaikuttavista tekijöistä ja niiden korjaamiseksi tarvittavista toimista on sairaanhoitopiirien ja niiden syöpätautien toimintayksiköiden vastuulla. Viiveiden syyksi on yleensä arvioitu henkilöstöpula, joka haittaa hoitoketjujen toimivuutta.

"Suomen Onkologiayhdistyksen uusimman kyselyn mukaan syövän hoitojen viiveitä on osittain saatu korjattua. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä viiveet on saatu korjattua henkilökuntaa lisäämällä ja hoitoketjuja ja -prosesseja hiomalla. Kaikissa sairaanhoitopiireissä tilannetta ei ole onnistuttu parantamaan yhtä tehokkaasti. Järjestämissopimuksessa ja -suunnitelmassa tähän tulee tosissaan puuttua", ministeri Risikko korosti.

Sosiaali- ja terveysministeriö, syövän hoidon asiantuntijat ja Syöpäjärjestöt laativat viime vuonna yhteistyössä syövän hoidon kansallisen strategian, jossa esitetään yhtenäisiä syövän hoito- ja laatukriteereitä koko terveydenhuoltoon. Ministeriö selvittää yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa, miten kuntien ja sairaanhoitopiirien toimenpiteet ovat toteutuneet erityisesti hoidon saatavuuden parantamisessa ja hoitoviiveiden lyhentämisessä.

Lisätietoja

lääkintöneuvos Raija Asola, p. 09 160 73901Muualla palvelussamme

Syövän hoidon kehittäminen vuosina 2010-2020. Työryhmän raportti (STM:n selvityksiä 2010:6)

Muualla verkossa

Terveydenhuoltolaki ja sen toimeenpano (THL)

 

Paula Risikko
Sivun alkuun