Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Suomessa ei keskustella tarpeeksi ilmastonmuutoksen vaikutuksista terveyteen

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.6.2008 8.45
Tiedote -

”Suomi on monissa asioissa ollut edelläkävijöiden joukossa. Haluan kuitenkin nostaa esille yhden alueen, jonka suhteen tarvitsemme nykyistä enemmän keskustelua nimenomaan terveysnäkökulmasta, eli ilmastonmuutoksesta ja sen terveysvaikutuksista”, peruspalveluministeri Paula Risikko totesi WHO:n pääjohtaja Margaret Chanin ja hänen yhteisessä lehdistötilaisuudessa Helsingissä 24. kesäkuuta.

”Helleaallot, kuivuus ja tulvat ovat saaneet viime vuosina yhä enemmän tuhoa aikaan eri puolilla maailmaa. Ilmastonmuutos, erityisesti sään ääri-ilmiöiden vaikutukset ovat vakava terveysuhka. Helleaaltojen aiheuttama sairastavuus ja lisääntynyt kuolleisuus ovat tästä konkreettinen esimerkki. Riskiryhmiä ovat sydänpotilaat, joille helle on kova rasitus, sekä vanhukset, joiden verenkiertoelimistö ei enää toimi nuorten aikuisten teholla”.

Ministeri Risikko totesi, että ilmastonmuutoksen ja sairauksien monimutkainen yhteys näkyy Suomessakin.

”Esimerkiksi aivokuumetta levittävien puutiaisten yleistyminen ja esiintyminenyhä laajemmalla alueella lienee yhteydessä ilmastoon. Toinen esimerkki ilmaston lämpenemisestä on kasvukauden piteneminen Suomessa, mikä tekee elintarvikkeiden viljelystä kannattavampaa mutta samalla allergisoivien elementtien määrä lisääntyy ja niiden haittakausi pitenee”, ministeri Risikko sanoi.

”Ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteemme sekä suoraan että niiden toimenpiteiden kautta, joilla pyrimme hillitsemään ilmastonmuutosta. Samalla kun joudumme sopeutumaan suoriin maailmanlaajuisiin päästöistä aiheutuviin vaikutuksiin, meidän on Suomessa osallistuttava globaalien päästöjen vähentämiseen sopimusten mukaisesti”, ministeri Risikko painotti.

”Laaja-alainen terveysjärjestelmien kehittäminen on välttämätöntä tulevaisuudessakin. Tarvitaan terveys kaikissa politiikoissa –lähestymistapaa, ilmastokysymyksissäkin. Painopisteen muutos korjaavasta ehkäisevään työhön sekä terveyden edistämiseen on välttämätön edellytys sille, että meillä tulevaisuudessakin voidaan pitää huolta kaikista. Tarvitaan suuria muutoksia ajattelu- ja toimintatavoissa, ja uskon, että pystymme siihen tiiviissä yhteistyössä WHO:n kanssa”, ministeri Risikko totesi.

Lisätietoja: neuvotteleva virkamies Taru Koivisto, puh. (09) 160 73166, 050 327 8352, ylilääkäri Mikko Paunio, puh. (09) 160 74123, 050 577 1968, ministerin sihteeri Satu Saarela, puh. (09) 160 73779, 050 301 3990

Paula Risikko
Sivun alkuun