Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Risikko: Myynnin luvanvaraistaminen ehkäisemään nuorten tupakointia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.6.2008 11.25
Tiedote -

”Kuntien mahdollisuudet valvoa tupakkatuotteiden myyntiä alaikäisille ja valvonnassa käytettävät keinot ovat osoittautuneet riittämättömiksi. Valvontaviranomaisilla ei ole myyntipaikkoja koskevia tarkkoja tietoa, sillä tupakan myynti ei ole edellyttänyt lupaa tai ilmoituksen tekemistä. Ehdotettu tupakkalain muutos mahdollistaisi aiempaa paremmin myynnin valvonnan”, toteaa peruspalveluministeri Paula Risikko tupakkalain muutosehdotuksesta.

”Vaikka nuorten tupakointi on vähentynyt, se on edelleen yleistä ja tytöillä yleisempää kuin aikuisilla naisilla. Myös tupakkatuotteiden alaikäisiä koskevan myyntikiellon rikkominen on varsin yleistä. Nuorten terveystapatutkimuksen tietojen mukaan vuonna 2007 myyntikieltoa rikottiin joka kuukausi 14-vuotiaiden kohdalla noin 15 000 kertaa ja 16-vuotiaiden kohdalla noin 70 000 kertaa.”

”Ehdotettu tupakkatuotteiden myynnin luvanvaraistaminen ja valvonnan selkeyttäminen tukee nuorten tupakoinnin vähentämistä koskevaa kansanterveystavoitetta. Lisäksi se ehkäisee suunuuskan ja muiden tupakkalain vastaisten tupakkatuotteiden maahantuontia ja myyntiä sekä parantaa tupakkalain säännösten valvontaa.”

”Myös tupakan myyntipakkausten vähimmäiskoon määrittely vähentää nuorten tupakoinnin aloittamista, kun markkinoilta poistuvat pienet tupakka-askit, joita tyypillisesti käytetään tupakoinnin kokeilu- ja aloittamisvaiheessa.”

Paula Risikko
Sivun alkuun