Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Risikko: Kuntoutus on tärkeä osa nuorisotakuuta

Sosiaali- ja terveysministeriö
21.5.2013 10.02
Tiedote -

"Osa nuorista tarvitsee monipuolista kuntoutusta päästäkseen opiskelemaan tai kiinni työelämään. Kuntoutus onkin olennainen ja tärkeä osa nuorisotakuuta" sanoi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko puhuessaan tänään Helsingissä.

Pääsyä ammatilliseen kuntoutukseen helpotetaan vuoden 2014 alussa, kun kuntoutuksen myöntämisehtoja muutetaan. Tällä hetkellä Kansaneläkelaitoksen ammatillinen kuntoutus on tarkoitettu työssä käyvälle tai työelämään siirtyvälle henkilölle, jonka työkyky on jo heikentynyt tai jota uhkaa työkyvyttömyys.

"Ammatilliseen kuntoutukseen eivät nyt pääse työelämään kiinnittymättömät nuoret. Kansaneläkelaitoksen ammatillisen kuntoutuksen kriteerien lieventäminen työkyvyttömyysuhan suhteen lisäisi kuntoutujia arvioilta noin 1 000 henkilöllä. Kuntoutuskustannukset toki nousivat, mutta lisäinvestointi maksaisi itsensä nopeasti takaisin. On laskettu, että yhden syrjäytyneen nuoren kustannukset yhteiskunnalle ovat jopa miljoona euroa" muistutti Risikko.

Ammatillista kuntoutusta voidaan jatkossa siis antaa myös niille nuorille, jotka ovat vaarassa syrjäytyä työelämästä ennen kuin ovat sinne päässeetkään. Kuntoutus voi olla esimerkiksi työ- tai koulutuskokeilua, erilaisia kursseja tai muuta nuoren elämäntilanteeseen räätälöityä toimintaa.

"Joskus pelkästään arjen rutiineista selviäminen voi olla nuorelle hankalaa. Vasta sitten, kun ne hallitsee, pystyy palaamaan kouluun tai työelämään. Teemme parhaillaan sosiaali- ja terveysministeriössä selvitystä siitä, miten kuntoutuksella voidaan parantaa nuorten arjen hallintaa. On tärkeää tunnistaa, millaisia kuntoutusta tarvitaan: lääkinnällistä, ammatillista, sosiaalista vai kenties mielenterveyskuntoutusta."

Risikon mukaan järjestöt tekevät arvokasta työtä syrjäytymisvaarassa olevien nuorten puolesta.

"Raha-automaattiyhdistys (RAY) käynnistää ensi vuoden alussa avustusohjelman, jolla edistetään erityisesti vaikeasti työllistyvien nuorten mahdollisuuksia itsenäistyä ja päästä työelämään. Ohjelma mahdollistaa RAY:n avustamien järjestöjen osallistumisen nuorisotakuun toteuttamiseen" sanoi Risikko.

Esimerkiksi sairaus saattaa vaikeuttaa nuoren työllistymistä, ja silloin hänen tuekseen saatetaan tarvita useiden eri kuntouttavien toimenpiteiden kokonaisuutta. Siksi monipuoliset palvelut  - kuten päihdekuntoutus ja mielenterveyskuntoutus - ovat hyvin tärkeitä.

Lisätietoja

Ministeri Paula Risikko, p. 050 511 3107Muualla palvelussamme

Kuntoutus

Sivun alkuun