Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Perho ikäihmisten vaikutusmahdollisuuksista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 21.1.2003 10.00
Puhe -

Väestön ikääntymiseen on suhtauduttava vakavasti, mutta se ei ole mörkö, jonka kanssa emme pärjäisi. Tällä kansakunnalla on kyllä varaa hoitaa vanhuksensa, jos me yhdessä niin päätämme, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Maija Perho puhuessaan tiistaina 21. tammikuuta YK:n ikääntymisohjelman toimeenpanoseminaarissa Helsingissä.

Parhaaseen tulokseen päästään, jos ikäihmisille tarjotaan aito mahdollisuus vaikuttaa omaa elämäänsä koskeviin päätöksiin. Säästämme paljon sekä henkisiä että aineellisia voimavaroja, kun emme yritä kuvitella, mitä ikäihmiset tarvitsevat vaan kysymme sitä heiltä itseltään. Tämä koskee jo olemassa olevia edustuksellisuuteen perustuvia vaikutuskanavia kuten vanhusneuvostoja ja järjestöjä, mutta erityisesti niitä, joiden voimat eivät riitä oman yhteiskunnallisen asemansa ajamiseen.

Osallisuuden on toteuduttava kaikilla tasoilla - niin vanhuspoliittista strategiaa laadittaessa kuin kodinhoitajan käynnillä. Osallisuudesta on kysymys myös työelämässä. Työyhteisön ilmapiiri ja johtamiskulttuuri, oikeudenmukaiseksi koettu henkilöstöpolitiikka, toimiva työterveyshuolto sekä varhaiskuntoutus ja viime kädessä oikea-aikainen ja oikein mitoitettu kuntoutus ovat kaikki välttämättömiä, jotta ikääntyvät työntekijät pysyisivät työelämässä. Vanhustenhuollossa tarvitaan yhä enemmän auttavia käsiä, jotenhenkilöstön jaksamisesta on huolehdittava. On tärkeä, että henkilöstö voi tasavertaisesti vaikuttaa työnsä sisältöön ja osallistua vaikkapa erilaisten joustavien työaikamallien kehittämiseen.

Sivun alkuun