Ministeri Mönkäre ravintolatupakoinnista Luxemburgissa
Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puhui tänään Luxemburgissa Smoke Free Europe 2005 –konferenssissa, jossa tarkasteltiin eri maiden tupakkalainsäädäntöä ja keskusteltiin erityisesti työpaikkatupakoinnista.
Mönkäre totesi, että vuonna 2000 uudistetussa tupakkalaissa säädeltiin ravintolatupakointia, mutta siitä huolimatta ravintolahenkilökunta altistuu edelleen tupakansavulle. Suomi oli aikoinaan edelläkävijä työpaikkatupakoinnin poistamisessa. Nyt monet Euroopan Unionin maat ovat menneet ohitsemme. Luxemburgin konferenssiraporttien perusteella yhdessäkään ravintolatupakoinnin täyskiellon toteuttaneessa maassa ei seurannassa ole todettu kiellon aiheuttaneen ravintolaliiketoiminnalle negatiivisia vaikutuksia.
Tupakoimattomien alueen asettaminen ilman väliseiniä ei ole ollut tehokas keino. Pelkkä ilmastointi ei riitä estämään tupakansavun leviämistä tupakoivien puolelta puhtaalle puolelle. Seuranta on osoittanut, että ravintoloissa työskentelevien altistuminen tupakansavulle on edelleen korkea. Erityisen voimakas altistus on baaritiskillä työskentelevillä. Tupakoinnin täyskielto on osoittautunut olevan ainoa tehokas keino estää ravintolahenkilökunnan altistuminen tupakansavulle, Mönkäre sanoi.
Suomessa alettiin rajoittaa tupakointia julkisissa tiloissa ensi kerran vuoden 1977 tupakkalaissa. Lakia uudistettiin 1990-luvulla, kun tutkimukset yhä vahvemmin osoittivat tupakansavun ja monien vaikeiden sairauksien välisen yhteyden (syöpätaudit ja sydänkuolleisuus). Avoimen julkisen keskustelun jälkeen työmarkkinaosapuolien vahvalla tuella tupakkalaissa vuonna 1995 vahvistettiin työntekijän oikeus savuttomaan hengitysilmaan työpaikalla.
Asenteet Suomessa ovatkin muuttuneet vahvasti tupakanpolton vastaisiksi. Käytännössä kaikki työpaikat, lukuun ottamatta ravintoloita, ovat nyt Suomessa savuttomia. Ruotsi, Norja ja Irlanti ovat nyt ravintoloiden tupakointikiellossa edenneet työsuojelussa pidemmälle kuin Suomi, Mönkäre totesi.