Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mönkäre lääkekorvausuudistuksesta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 15.4.2005 7.15
Puhe -

Lääkekorvausuudistuksesta on tarkoitus antaa esitys eduskunnalle tänä keväänä. Uudistuksessa säilyy kolme eri korvausprosenttia, myös sadan prosentin korvausluokka. Tarkoitus on siirtyä suoraan prosenttiperusteiseen järjestelmään ja poistaa kiinteä ostokertainen omavastuu. Vaikeiden ja pitkäaikaisten sairauksien hoidossa käytettävien lääkkeiden korvaukset turvataan niin, ettei lääkkeen käyttäjien asemaa heikennetä, lupasi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puhuessaan apteekkaripäivillä Helsingissä 15. huhtikuuta.

Sosiaali- ja terveysministeriössä etsitään keinoja lääkekorvauskulujen hillitsemiseksi. Ministeriössä valmistellaan esitystä, jossa mm. alennettaisiin lääkkeiden tukkuhintoja. Lääkkeen hinta on tarkoitus sitoa myynnin määrään siten, että hintaa voitaisiin tarkistaa, jos myynti osoittautuu suuremmaksi kuin myyntiarvio. Myös lääketaksan rakennetta olisi muutettava vastaamaan lääkkeiden nykyistä hintarakennetta, Mönkäre sanoi.

Apteekkimaksun puolittamiseen tai poistamiseen kokonaan liittyy rahoituskysymyksiä, joita ei vielä ole ratkaistu. Tämän takia ministeri Mönkäre ei tässä yhteydessä esitä maksun puolittamista.

Mönkäre kertoi myös, että lääkkeiden hinnoitteluun harkitaan muutosta, jonka mukaan lääkkeen tukkuhinnan olisi oltava sama kaikille apteekeille. Lääkeyritykset voisivat edelleen myöntää apteekeille alennuksia, mutta niitä pitäisi antaa kaikille apteekeille samansuuruisina. Tällöin hinnasta annettu alennus siirtyisi lääketaksan mukaisen hinnoittelun myötä suoraan ostajalle. Nythän alennukset jäävät kokonaan apteekkien hyödyksi, koska yksittäisten apteekkien saamista alennuksista huolimatta vähittäismyyntihintojen on oltava kaikissa apteekeissa samat.

Ministeri muistutti, että lääkehuoltoa säädellään tarkoin siksi, että sen pitää toimia asiakkaan kannalta oikeudenmukaisesti. Apteekeille on säädetty yksinoikeus huolehtia yhteiskunnan välttämättömästä peruspalvelusta. Siksi ei ole hyväksyttävää, jos ketjun toisessa päässä apteekki lääkkeiden sisäänostajana toimii vastoin asiakkaan etua. Lääkelaitos selvittää asiaa, mutta Mönkäreen mielestä yritysten olisi jo nyt lopetettava alennusten myöntäminen ja apteekkien niiden vastaanottaminen. Ministeri ilmaisi kuitenkin tyytyväisyytensä siitä, että myös Suomen Apteekkariliitto on todennut käytännön ongelmalliseksi.

Sivun alkuun