Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Huovinen: Hoitotyön ammattilaiset tarvitsevat hyvää muutosjohtamista

Sosiaali- ja terveysministeriö
22.1.2014 7.10
Tiedote -

Sote-uudistus osana kuntauudistusta

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen kantaa huolta hoitotyön ammattilaisten jaksamisesta meneillään olevien uudistusten keskellä.

"Useat työyhteisöt ovat nykyisin jatkuvassa muutoksessa. Usein edellistä uudistusta ei ole edes ehditty viedä läpi, kun seuraava on jo tulossa. Jatkuva muutos saattaa vaikeuttaa työntekijöiden jaksamista, ja silloin hyvä johtaminen on erityisen tärkeässä roolissa. Onnistunut uudistus vaatii aktiivista ja tietoista asiantuntijajohtamista", muistutti ministeri Huovinen Osastonhoitajapäivillä Messukeskuksessa 22. tammikuuta.

"Muutos koetaan usein uhkaksi tai jopa pelottavaksi asiaksi silloin, kun se koskettaa henkilöä itseään. Tämä on johtamisen kannalta keskeistä ymmärtää. Muutos voi kuitenkin olla myös innostavaa silloin, kun siinä ollaan itse aktiivisina tekijöinä. Siksi kannustan ottamaan henkilöstön osaamisen ja kokemukset käyttöön uudistuksissa."

"Meidän on päästävä pysyvämpään, kokonaisuutena paremmin toimivaan sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmään. Työpaikoilla saavutetaan parempi työrauha, kun sote-rakenteet vakiintuivat. Myös rahoitukseen tarvitaan toimivampi rakenne, ja asiassa edetään hallitusten linjausten mukaan. Kokeilujen sijaan tarvitsemme nyt pysyvyyttä."

Ministeri muistutti myös siitä, että työpaikoilla on tuettava työntekijöitä jo varhaisessa vaiheessa ennen kuin mahdolliset ongelmat riistäytyvät käsistä. Varhaista tukea kaivataan esimerkiksi alkoholihaittojen ehkäisyssä.

"Olen huolestunut siitä, että päihde- tai lääkeriippuvuus on useimmiten syypää silloin, kun terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunta joutuu puuttumaan ammattioikeuksiin. Siksi on etsittävä keinoja päihdeongelmaisten henkilöiden auttamiseksi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jolloin voidaan vielä tehdä muutakin kuin rajoittaa ammatinharjoittamisoikeuksia tai poistaa ne."

Lisätietojaerityisavustaja Laura Lindeberg, p. 040 8268 292

Muualla palvelussamme
Susanna Huovinen
Sivun alkuun