Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Guzenina-Richardson: Lastensuojelun turvaverkon oltava entistä laajempi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 14.10.2011 12.28
Tiedote -

Vuoden 2012 alusta voimaan tulevan lastensuojelulain muutoksen mukaan lapsen sijaishuolto on järjestettävä ensisijaisesti perhehoidossa. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin mukaan lastensuojelussa perhehoito ja laitoshuolto voivat parhaimmillaan täydentää toisiaan.

"Laadukasta laitoshoitoa tullaan tarvitsemaan edelleen. Uudistus edellyttää myös laitoksessa annettavien palvelujen kehittämistä. Lyhytaikaisen laitossijoituksen aikana voidaan kartoittaa lapsen tilanne sekä tukitoimien tarve ja näin helpottaa niin lapsen kuin vastaanottavan perheen asemaa. Lapsen näkökulmasta lyhyt rauhoittumisjakso ennen uuteen perheeseen sijoittumista voi olla tarpeen", sanoo ministeri Guzenina-Richardson.

Lyhyen kartoitusjakson jälkeen lapsi voi usein palata omaan kotiinsa tai hänet voidaan sijoittaa sopivaan perheeseen. Jos tilanne jostain syystä kiristyy uudelleen, lapsella pitää olla mahdollisuus päästä lyhyelle laitosjaksolle samaan tuttuun yksikköön. Peruspalveluministerin mukaan näin toimien voidaan välttää turhia sijoituksia ja sijoituspaikan muutoksia ja lapsi ja hänen perheensä
saavat tarvitsemansa tuen.

"Perhehoitajalain muutoksen mukaisesti sijaisperheet saavat oman vastuutyöntekijänsä. Myös sijaishuollon palkkioita nostetaan ja perheiden ennakkovalmennuksesta tulee pakollista", sanoo ministeri Guzenina-Richardson.

"Kannan suurta huolta sijaisperheiden riittävyydestä. On tärkeää, että kunnissa osataan huomioida sijaisperheiden jaksamisen tuki. Sijoitettavan lapsen tilanteen rauhoittaminen lyhyellä laitosjaksolla voi joissakin tapauksissa olla juuri se tarvittava toimi sijoituksen onnistumisen kannalta," ministeri toteaa.

Lisätietoja

erityisavustaja Martta October, p. 09 160 74157Muualla palvelussamme

Lastensuojelu

Maria Guzenina-Richardson
Sivun alkuun