Julkaisu ohjaa huumausainetestausta työelämässä
Huumausainetestauksessa työpaikalla on huolehdittava testattavan perusoikeuksista. Sosiaali- ja terveysministeriö julkisti perjantaina 7. huhtikuuta ohjeen, jota noudattaen testit suoritetaan luotettavasti ja säädösten mukaisesti. Julkaisussa kerrotaan alusta loppuun oikeat menettelytavat ja määritellään yleiset laadunvarmistuskriteerit, jotka ulkoinen akkreditointielin voi tarkastaa.
Työelämän tietosuojalaissa vuodelta 2004 säädetään työnantajan oikeudesta käsitellä työnhakijan tai työntekijän huumausaineiden käyttöä koskevia tietoja. Huumausainetesti voidaan tehdä myös osana työterveyshuoltolain perusteella tehtävää terveystarkastusta.
Huumausainetestiä koskevan tutkimuslähetteen antaa lääkäri tai huumausainetestaukseen perehtynyt terveydenhoitaja. Näytteenoton tulee tapahtua asianmukaisissa tiloissa ja valvotuissa olosuhteissa. Laboratorioiden on täytettävä tietyt laatuvaatimukset. Laboratorion henkilökunnan riittävä koulutus ja kokemus ovat osa testitulosten luotettavuuden ja laadun varmistamista.
Huumausainetestausprosessissa testituloksen tulkinta on keskeinen vaihe testattavan oikeussuojan kannalta. Siksi on tärkeää, että tuloksen tulkitsee huumausainetestaukseen perehtynyt lääkäri. Työelämän tietosuojalain mukainen positiivinen testitulos annetaan testattavalle kirjallisena. Testistä laaditaan todistus, jonka testattava toimittaa työnantajalle. Työterveyshuoltolain mukaisessa todistuksessa voidaan arvioida, onko työntekijä sopiva, rajoituksin sopiva vai sopimaton työhönsä.
Julkaisuun on liitetty valtioneuvoston asetus huumausainetestien tekemisestä. Liitteinä on myös muun muassa lomakemalleja käytännön avuksi terveydenhuoltohenkilöstölle sekä esimerkkejä poikkeamista ja virheistä, joihin on syytä puuttua.
Ennen kuin testejä ryhdytään suorittamaan pitää työpaikalla laatia päihdeohjelma, jossa kerrotaan, miten menetellään, jos testitulos on positiivinen. Hoitoonohjaus toteutetaan parhaiten yhteistyössä työterveyshenkilöstön tai testejä suorittavan terveydenhuoltoyksikön kanssa. Päihdeohjelma voisi olla osa työterveyshuollon toimintasuunnitelmaa.
Julkaisutiedot: Huumausainetestaus työelämässä. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2006: 2. Julkaisua myy Yliopistopaino puh. (09) 7010 2363 tai www.yliopistopaino.fi/kirjamyynti Julkaisu löytyy myös STM:n verkkosivuilta: www.stm.fi
> Julkaisut.
Narkotikatestning i arbetslivet. Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2006: 3. Julkaisu löytyy STM:n verkkosivuilta www.stm.fi/svenska > Publikationer. Ruotsinkielinen julkaisu valmistuu painettuna viikolla 15.
Lisätietoja: lääkintöneuvos Matti Lamberg puh. (09) 160 74342 tai ylitarkastaja Ritva Partinen puh. (09) 160 73770, sosiaali- ja terveysministeriö.