Hellehaittoja on torjuttava ennakoiden ja suunnitelmallisesti
Vanhukset ja pitkäaikaissairaat ovat erityisen alttiita voimakkaiden helteiden haittavaikutuksille. Iän myötä elimistön lämmönsäätelykyky laskee ja nestevajauksen riski kasvaa. Suurimpaan riskiryhmään kuuluvat yli 65-vuotiaat.
Tutkimusten mukaan varsinkin sydänsairauksista ja hengityselinsairauksista johtuvat kuolemat lisääntyvät helteellä. Lämpötilan kohotessa yli optimilämpötilan (24 °C) kuolleisuus voi kasvaa jopa 2-4 prosenttia jokaista lämpöastetta kohti. Joitakin viikkoja kestävästä helleaallosta voi aiheutua useampia satoja kuolemia.
Vakavien haittojen riski kohdistuu erityisesti kodeissa ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä oleviin ikääntyneisiin ja pitkäaikaissairaisiin. Sosiaali- ja terveysministeriö muistuttaa vanhus- ja laitoshuollon työntekijöitä siitä, että asiakkaiden ja potilaiden hyvinvointi on varmistettava helteiden aikana toiminnallisin ja teknisin ratkaisuin. Tilanteissa, joissa helteiden haittavaikutusten torjunta edellyttää muutoksia taloteknisiin järjestelmiin, on tehtävä yhteistyötä rakennuksen omistajan kanssa.
Tärkeää on suunnitelmallisuus ja ennakointi: esimerkiksi yhteydenotot kotihoidon asiakkaisiin, vanhustenhuollon päivätoiminnan lisääminen sekä tarvittaessa kaikille avointen viileiden tilojen järjestäminen. Taloteknisten jäähdytysjärjestelmien suunnitteluun ja toteutukseen on myös varattava aikaa. Asumisterveysasetuksen mukaan palvelutaloissa, vanhainkodeissa ja muissa vastaavissa tiloissa huoneilman lämpötilan pitää olla alle + 30 °C, mutta haittojen ennaltaehkäisyn ja lämpöviihtyvyyden kannalta tulisi pyrkiä tätä rajaa alemmalle tasolle.
Kunnat voivat myös lisätä yleistä tiedotusta siitä, miten helteen haittavaikutuksia voi ehkäistä ja vähentää.
Helteiden haittavaikutusten torjunnasta on kattavasti tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla:
Lue myös Työsuojeluhallinnon tiedote 23.6.2022:
Lisätietoja:
johtaja Jari Keinänen, p. 0295 163 311, [email protected]
neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola, p. 0295 163 282, [email protected]