Hallitus päätti uudesta tasa-arvo-ohjelmasta
Hallitus edistää tasa-arvoa uuden tasa-arvo-ohjelman myötä. Jokainen ministeriö on valinnut vähintään yhden keskeisen hankkeen, jonka vaikutuksia naisten ja miesten tilanteeseen se arvioi. Suku-puolisilmälasit otetaan käyttöön muun muassa kansallisessa metsäohjelmassa, henkilöliikennelain uudistuksessa sekä urheiluseurojen valmentaja- ja ohjaajakoulutuksessa. Sukupuolinäkökulma sisällytetään myös kaikkiin hallituksen tärkeimpiin toimiin lainvalmistelusta talousarvioesityksen laadintaan ja toiminnan suunnitteluun.
Hallituksen tasa-arvo-ohjelman 2008–2011 painopisteet perustuvat hallitusohjelman tärkeimpiin tasa-arvopoliittisiin linjauksiin. Ohjelman painopisteitä ovat muun muassa naisten urakehityksen edistäminen, sukupuolten välisten palkkaerojen kaventaminen, tasa-arvotietoisuuden lisääminen kouluissa ja toimenpiteet, joilla vähennetään työmarkkinoiden jakautumista naisten ja miesten töihin. Ohjelmassa ryhdytään konkreettisiin toimiin myös työn ja perheen yhteensovittamisen parantamiseksi sekä naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi. Hallitus päätti tasa-arvo-ohjelmasta torstaina 17. heinäkuuta.
Sukupuolten välisiä palkkaeroja kavennetaan
Hallituksen tavoitteena on naisten ja miesten välisten palkkaerojen selkeä kaventaminen tällä vaali-kaudella. Hallitus jatkaa kolmikantaista samapalkkaisuusohjelmaa ja tukee työmarkkinajärjestöjen keskinäisiä toimia sukupuolten tasa-arvon ja samapalkkaisuuden edistämiseksi. Hallitus arvioi naisten ja miesten välisten palkkaerojen kaventumista ja työmarkkinajärjestöjen ratkaisuja samapalkkaisuusohjelman näkökulmasta. Myös valtion uusien palkkausjärjestelmien vaikutukset naisten ja miesten palkkoihin selvitetään, jotta palkkausjärjestelmää kehitettäessä osataan ottaa huomioon sukupuolten välinen tasa-arvo.
Koulut tasa-arvotiedon levittäjiksi
Koulut ovat avainasemassa lasten ja nuorten tasa-arvotietoisuuden vahvistamisessa. Sukupuolitietoinen opetus ehkäisee myös työelämän segregaatiota. Tasa-arvo-ohjelma suuntaa toimenpiteitä opettajankoulutuksen ja oppimateriaalin kehittämiseen tästä näkökulmasta. Koulujen tulisi välittää ennakkoluulotonta ja avarakatseista käsitystä siitä, mikä on naisille ja miehille sopivaa ja mahdollista, eikä oppimateriaalin tulisi vahvistaa stereotyyppisiä sukupuolirooleja tekstien tai kuvaston kautta.
Uusia keinoja naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn
Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyyn tarvitaan systemaattista otetta. Tietoisuus naisten kokemasta väkivallasta ja sen seurauksista on lisääntynyt. Erilaisia toimenpiteitä lainsäädännöstä asennekampanjoihin on tehty. Seurantatietojen mukaan naisiin kohdistunut väkivalta ei kuitenkaan ole vähentynyt vajaassa kymmenessä vuodessa. Uusia ratkaisuja siis tarvitaan. Hallitus on päättänyt laatia yhteistyöohjelman naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi. Se on poikkihallinnollinen ja sen laatimisessa kuullaan kansalaisjärjestöjä.
Hallituksen tasa-arvo-ohjelma on luettavissa sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuilla www.stm.fi/julkaisut
Lisätietoja: johtaja Tarja Heinilä-Hannikainen puh. (09) 160 74494, 050 537 8706 ja projektisuunnittelija Reetta Siukola (valtavirtaistaminen) puh. (09) 160 74003, 050 545 0287