Hyppää sisältöön
Media

Euroopan terveysministerit: EU hyvin varautunut mahdolliseen pandemiaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.4.2009 18.35
Tiedote -

Euroopan terveysministerit pääsivät yhteisymmärrykseen toimista pandemian torjumiseksi kokouksessaan torstaina 30. huhtikuuta Luxemburgissa. Suomea kokouksessa edustanut peruspalveluministeri Paula Risikko painottaa, että "EU-tasoinen koordinaatio tukee merkittävästi kansallisia toimia viruspandemian torjumiseksi".

EU:n terveysministerit sopivat yhteistyöstä muun muassa eri valvontatoimien, hoidon ja diagnosoinnin osalta. Rokote uudentyyppistä virusta vastaan tulee kehittää yhdessä lääketeollisuuden kanssa mahdollisimman nopeasti. Lentomatkustamisen rajoittamista ei pidetty tässä vaiheessa oleellisena.

Kokouksessa todettiin EU:n olevan maailman parhaiten mahdolliseen pandemiaan varautunut alue.

Terveysministerit totesivat, että kaikki mahdolliset keinot otetaan käyttöön kansanterveyden osalta.

Suomi toi kokouksessa esille WHO:n ohjeiden ja suosituksien noudattamisen tärkeyden. Ministeri Risikko korostaa, että "nimenomaan WHO tarjoaa yhteisen objektiivisen pohjan faktoihin perustuville toimille". On tärkeää koordinoida pandemiaan varautumista yhteisesti Euroopassa. Suomi peräänkuulutti kokouksessa niinikään solidaarisuutta viruksesta pahiten kärsiville maille.

EU-komissio jatkaa riskienhallinnan yhteensovittamista viranomaisten ja asiantuntijaelinten kanssa. Komissio suuntaa mm. Suomen toiveiden mukaisesti lisää varoja parempaan koordinaatioon.

Terveysministerit sopivat myös, että vastedes ei enää käytettäisi termiä sikainfluenssa. Esimerkiksi sianlihan syömisestä ei tämänhetkisen tieteellisen tiedon valossa voi tartuntaa saada.

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Merja Huovinen, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. +358 50 364 7816

Sivun alkuun