Iäkkäät otetaan mukaan kärkihankkeeseen ideoimaan palveluita
Hallituksen iäkkäiden palveluihin keskittyvässä kärkihankkeessa on tarkoitus ottaa iäkkäät ihmiset mukaan ideoimaan, suunnittelemaan ja kehittämään juuri heille sopivia palvelumuotoja, kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula 4. lokakuuta Valtakunnallisessa Vanhustenpäivän pääjuhlassa Kajaanissa.
”Mahdollisimman terveen ja toimintakykyisen ikääntymisen turvaaminen on tärkeimpiä tulevaisuuden rakentamistoimia ikääntyvässä Suomessa”, totesi ministeri Rehula.
Rehula huomautti, että yhä useampi ikääntyvä on toimintakykyinen varsin pitkälle vanhuuteen.
”Voidaankin puhua jo neljän sukupolven Suomesta. Työelämän ja vanhuuden väliin on syntynyt uusi, aktiivinen vireiden eläkeikäisten joukko. Tämä joukko on todellinen resurssi yhteiskunnassamme, jos niin haluamme ja sille annamme tilaa”, ministeri sanoi.
Kaikilla on oikeus hyvään arkeen
Tällä hetkellä yli 90 prosenttia yli 75-vuotiaista asuu kotona. Suurin osa iäkkäistä asuu ja haluaa asua omassa kodissaan, jonka he ovat valinneet vanhuutensa ajan asunnoksi. Jotta mahdollisimman moni sitä haluava voisi asua kotonaan, kotiin annettavia palveluita on lisättävä ja niiden sisältöä on kehitettävä.
”Iäkkäällä on oikeus hyvään arkeen silloinkin, kun hänen toimintakykynsä ja terveydentilansa edellyttävät hoitoa ympäri vuorokauden”, ministeri Rehula muistutti.
Laitoshoitoon pitäisi päätyä vain siinä tapauksessa, että siihen on painavat lääketieteelliset perusteet tai että turvallista hoitoa ei voida muuten järjestää. Laitoshoidon ongelmana on potilaan toimintakyvyn huononeminen.
”Muistisairaiden vuodeosastohoito on muualla erittäin harvinaista, mutta Suomessa siihen käytetään suurin osa terveyskeskusten vuodeosastojen pitkäaikaisresursseista. Tämän tyyppisestä hoidosta on luovuttava ja siirryttävä aktiiviseen, toimintakykyä ylläpitävään ja parantavaan hoivaan”, ministeri kannusti.
Palvelut uudistetaan vastaamaan tulevaisuuden tarpeita
Tällä hallituskaudella uudistetaan kotona toteutettavan hoidon ja palveluiden lisäksi erityisesti perhehoitoa ja omaishoitoa. Esimerkiksi ikääntyneiden perhehoito ei ole toistaiseksi vakiinnuttanut paikkaansa palvelujärjestelmässä, vaikka se voisi olla monelle yksinäiselle iäkkäälle ihmiselle hyvä vaihtoehto.
”Tavoitteena on, että palvelujärjestelmä pystyy tarjoamaan monipuolisesti erilaisia asumismuotoja ja niihin liittyviä palveluita asiakkaiden tarpeen mukaan. Näiden tarpeiden parhaita asiantuntijoita ovat luonnollisesti ne, jotka niitä käyttävät. Uskon vakaasti, että saamme aikaan loistavia tulevaisuuden ratkaisuja ottamalla iäkkäät ihmiset mukaan uudistusten suunnitteluun”, ministeri painotti.
Lisätiedot
erityisavustaja Hanna-Maija Kause, p. 050 566 7949, [email protected]