Rahapelien haittariskien arviointi

Rahapelien haittariskien ja haittojen arviointi on lakisääteistä työtä, josta vastaa STM. Rahapelien toimeenpanoon liittyvien haittojen ja haittariskien arviointi käynnistyi STM:ssä vuonna 2016. Vuonna 2022 voimaan tulleissa arpajaislain muutoksissa vahvistettiin arviointityön lakisääteisyyttä ja tiedonsaantioikeuksia Veikkaus Oy:ltä arviointityötä varten.

Tehtävän toimeenpanoa varten STM on asettanut asiantuntijoista koostuvan ryhmän. Arviointiryhmä tarkastelee Veikkauksen pelitoimintaa ja sen kehittämistä sekä osallistuu viranomaisprosesseihin, joilla pelitoimintaa ohjataan.

Ryhmä asetetaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja jäsenistö muodostuu rahapelien ja rahapelihaittojen asiantuntijoista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta, Helsingin yliopistosta, Tampereen yliopistosta ja Peluurista. Arviointiryhmä on luonteeltaan neuvoa antava toimielin.  

Rahapelien tarjontaan vaikuttaminen on keskeinen keino ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja. Rahapeleihin liittyviä haittoja ja haittariskejä voidaan rahapelitarjonnan osalta vähentää pelien ominaisuuksiin, peliympäristöön ja pelimyyntiin vaikuttamalla sekä erilaisilla pelirajoituksilla ja pelaamisen hallinnan välineillä.

Arvioinnissa tarkastellaan:

  • pelien piirteitä ja ominaisuuksia
  • pelirajoituksia ja pelaamisen hallintakeinoja
  • saatavuutta ja saavutettavuutta sekä
  • markkinointia.

Pelituotteen haittaprofiilin määrittämisessä hyödynnetään teknisen mittaamisen ja asiantuntija-arvioinnin keinoja, soveltuvaa tieteellistä tutkimusta sekä auttavien palveluiden tietoa apua hakevien tilanteista. Lisäksi arvioinnissa hyödynnetään haittoja kohdanneiden kokemuspohjaista tietoa sekä mahdollisia muita haitta-aineistoja.

Arvioinnissa huomioidaan Veikkauksen pelitarjonnan lisäksi järjestelmän ulkopuolinen tarjonta ja sen vaikutukset. Veikkauksen peli- ja pelaajadatalla on kasvava merkitys arviointityössä. 

Lisätietoja

Mari Pajula, erityisasiantuntija 
sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus ja terveys -osasto / TUTO, Hyvinvoinnin ja terveyden suojelu -yksikkö / HYT Puhelin:0295163040   Sähköpostiosoite: