Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Työryhmä pandemiaan varautumiseksi

Sosiaali- ja terveysministeriö
17.5.2005 7.50
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut työryhmän tehostamaan laajalle levinneeseen epidemiaan eli pandemiaan varautumista. Työryhmän määräaika päättyy 28.2.2006.

Työryhmän tehtävänä on laatia pandemiaan varautumisen kansallinen suunnitelma ja linjattava terveydenhuollon varautumistoimet pandemian varalta. Työryhmän on myös arvioitava nykyisen lainsäädännön riittävyys ja mahdolliset kehittämistarpeet sekä arvioitava pandemiasuunnitelman kustannusvaikutukset. Työryhmän on erityisesti kiinnitettävä huomiota hallinnonalojen väliseen yhteistyöhön pandemiaan varautumisessa.

Työryhmän puheenjohtajana on lääkintöneuvos Merja Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä ja varapuheenjohtajana tutkimusprofessori Juhani Eskola Kansanterveyslaitokselta.

Työryhmän asettamisen taustalla on mm. Kaukoidän lintuinfluenssatilanne. Uuden lintuinfluenssapandemian puhkeamista pidetään mahdollisena. Jos pandemia puhkeaisi, noin neljänneksen väestöstä arvioidaan sairastuvan uuteen influenssatyyppiin, jota vastaan sillä ei ole lainkaan vastustuskykyä. Kuolleisuudesta on esitetty erilaisia arvioita, jotka liikkuvat prosentin molemmin puolin sairastuneista. Kaukoidän lintuinfluenssassa ei ole toistaiseksi voitu osoittaa ihmisestä toiseen tapahtuneita tartuntoja.

Suomessa on olemassa Kansanterveyslaitoksen laatima ja tartuntatautineuvottelukunnan hyväksymä pandemiasuunnitelma, jota parhaillaan päivitetään. Päivitykseen liittyen on syytä laajentaa pandemiasuunnitelma koko terveydenhuoltoa sekä erityisesti myös muita hallinnonaloja koskevaksi.

Sivun alkuun