Hyppää sisältöön
Media

Työelämän vaatimukset uuvuttavat työntekijän

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.3.2004 6.15
Tiedote -

Kova tehokkuus- ja tuottavuusajattelu pakottaa ihmiset ja yritykset keskinäiseen kilpailuun, joka kuluttaa monet työntekijät loppuun. Lisäksi epätasa-arvoinen palkkakulttuuri koettelee tavallisen palkansaajan oikeudentajua. Tekipä yritys millaista tulosta tahansa, niin yritysjohto saa ison palkkansa ja optioetunsa.

Muun muassa nämä asiat tulivat esille Veto-ohjelman käynnistämässä”Mikä nykyisessä työelämässä mättää, kun niin moni suomalainen mielii eläkkeelle?”?keskustelussa valtionhallinnon sähköisellä kansalaisfoorumilla Otakantaa.fi:ssä. Keskustelu alkoi tiistaina 10.2.2004 ja päättyi maanantaina 8.3.2004. Keskusteluun tuli noin 475 kommenttia, joista asiapitoisia oli 305. Otakantaa.fi:n verkkopäätoimittaja Marko Latvasen arvion mukaan keskusteluun osallistui reilut 250 kansalaista.

Eniten ihmisiä puhutti työelämässä vallalla oleva tehokkuusajattelu. Erityisenä huolena oli työntekijöiden vähyys. Liian vähällä porukalla teetetään yhä enemmän töitä. Tässä tilanteessa työttömyys ei alene ja ajan myötä työn laatu kärsii. Ammattiyhdistysliikkeeltä toivottiin järeämpiä toimia työntekijöiden etujen puolustamisessa. Erilaisten pätkätöiden ja määräaikaisuuksien tilalle kaivattiin kunnon työsuhteita. Keskustelijoiden mielestä ihmisen on parempi olla reilusti työtön tai eläkkeellä kuin elää pätkätöiden varassa. Käydystä keskustelusta voidaan tehdä se johtopäätös, että avaimet työelämän kohentamiseksi ovat työpaikoilla. Moni keskustelijoista oli tyytyväisiä työhönsä ja työtehtäviinsä.

”Mikä nykyisessä työelämässä mättää, kun niin moni suomalainen mielii eläkkeelle?”?kysymyksen ympärillä käyty keskustelu on luettavissa osoitteessa.http://www.otakantaa.fi/forum.arkisto.cfm?group=298&id=18&ref=Kaikki%20arkis

Veto-ohjelma on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnoima valtakunnallinen työelämän kehittämisohjelma. Veto-ohjelman päätavoitteena on työuran pidentäminen; nuorien tulisi aloittaa työuransa nykyistä aikaisemmin sekä jo työelämässä olevien tulisi jatkaa kahdesta kolmeen vuotta nykyistä pitempään ennen eläkkeelle jäämistään. Ohjelman ajatuksena on, että huolehtimalla työntekijöiden turvallisuudesta, terveydestä ja hyvinvoinnista luodaan edellytykset, jolla työelämästä tehdään varteenotettava vaihtoehto.

Lisätietoja antaa:

Veto-ohjelman projektipäällikkö Ismo Suksi puh. 09-16073134

Sivun alkuun