Hyppää sisältöön
Media

Tasa-arvolain kehittämistoimikunta ehdottaa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.9.2002 9.00
Tiedote 279/2002

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tasa-arvolain kehittämistoimikunta on maanantaina 30. syyskuuta äänestysten jälkeen päättänyt ehdotuksestaan uudeksi tasa-arvolaiksi. Se esittää merkittäviä uudistuksia tasa-arvon edistämiseksi.

Toimikunta ehdottaa, että viranomaisen velvollisuutta edistää tasa-arvoa tehostettaisiin siten, että säädösvalmistelussa olisi arvioitava lainsäädäntöhankkeiden sukupuolivaikutukset. Mahdollisuuksia ryhtyä ns. positiivisiin erityistoimiin tosiasiallisen tasa-arvon saavuttamiseksi halutaan vahvistaa.

Ehdotusten mukaan työnantajan velvollisuus laatia tasa-arvosuunnitelmia palkkauksellisen ja muun tasa-arvon edistämiseksi työpaikoilla määritellään täsmällisesti laissa ja sitä tehostetaan. Työnantajan vastuu ulotetaan tasa-arvolain mukaan myös sellaisen vuokratyövoiman käyttäjään, joka käyttää työnantajan määräysvaltaa. Seksuaalinen tai muu sukupuoleen perustuva häirintä työpaikoilla olisi ehdotuksen mukaan kiellettyä syrjintää, josta voi seurata myös hyvitysvastuuta.

Syrjintään sukupuolen perusteella oppilaitoksissa ja työmarkkinajärjestöissä kiinnitetään ehdotuksessa erityistä huomiota, ja syrjintä ehdotetaan nimenomaisesti kiellettäväksi.

Toimikunta ei esitä yksittäiselle työntekijälle välitöntä oikeutta saada toista työntekijääkoskevia palkkatietoja. Sen sijaan luotaisiin uusi tehostettu mekanismi, jolla palkkasyrjintää epäilevä työntekijä voisi määräajassa saada tällaisia tietoja tasa-arvovaltuutetun avulla. Lisäksi lain mukaista vanhentumisaikaa syrjintätapauksissa pidennetään.

Toimikunta viimeistelee nyt mietintöään lokakuun ajan, jonka jälkeen se luovutetaan tasa-arvoministeri Eva Biaudet?lle.

Sivun alkuun