Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Socius-lehti 5-6/2004 ilmestynyt

Sosiaali- ja terveysministeriö
10.11.2004 12.10
Tiedote -

Eläkeuudistus vaatii työelämän uudistamista. Professori Juhani Ilmarinen Työterveyslaitokselta sanoo, että ilman työelämän uudistamista ei ihmisiä jatkamaan töissä nykyistä pitempään. Ensi vuodesta lähtien ihmisten odotetaan jaksavan pysyä työelämässä jopa 68-vuotiaiksi. Mitkään bonukset kuten 4,5 prosenttiin nouseva eläkekertymä ei Ilmarisen mukaan kuitenkaan auta.

Ikärakenteen muutos ei vaikuta ainoastaan sosiaalimenoihin. Ikärakenteen muutoksen seurausten laajuutta ei vielä täysin ymmärretä, eikä niihin ole varauduttu riittävästi. Tavallisesti puhutaan vain sosiaalimenojen kasvusta, mutta tärkein haaste on muutoksen vaikutus työmarkkinoihin. Talouskasvu saattaa heiketä ja sitä kautta myös mahdollisuudet rahoittaa hyvinvointivaltiota.

Työterveyshuollon sairaanhoito on myös tautien ehkäisyä. Työterveyshuollon voimavaroista käytetään noin 60 prosenttia sairaanhoitoon ja 40 tautien ehkäisyyn – siitäkin valtaosa kuluu terveystarkastuksiin ja niiden vaatimiin tutkimuskuluihin. Ylilääkäri Jukka Uitti vastaa kritiikkiin sanomalla, että hyvin järjestetty sairaanhoito pitää väen työkykyisenä ja sekin on siten ennalta ehkäisyä.

Hoidetaan sairasta ihmistä eikä tautia ihmisessä. Arkkiatri Risto Pelkonen kysyy, minkälaisen hoitotakuun saavat pitkäaikaishoidossa olevat vanhukset tai parantumattomasti sairaat tai ne, joiden vaivoja ei voi tuotteistaa ja leikata pois.

Muita aiheita: Vapaaehtoistyö on meillä yllättävän yleistä; Paluumuuttaja Anna Makaro kaipaa vielä Siperiaa; Avoin päiväkoti joustaa perheiden tarpeiden mukaan; Tukipuhelin ”Peluuri” auttaa ongelmapelaajia.

Socius verkossa: http://www.stm.fi/Resource.phx/socius/socius-52004/index.htx

Sivun alkuun