Sähköinen potilaskertomus käyttöön koko maassa
Hoidon laatua ja potilasturvallisuutta voidaan parantaa ja uusia, kustannustehokkaampia toimintamalleja ottaa käyttöön, kun sähköiset potilasasiakirjajärjestelmät saadaan kattavaan käyttöön koko maassa. Sosiaali- ja terveysministeriön asettama, sähköisten potilasasiakirjojen käyttöönottoa ohjaava työryhmä on määritellyt ne rakenteet, tiedonsiirtostandardit ja tietoturvan periaatteet, joita terveyskeskusten ja sairaaloiden sähköisiltä potilaskertomusjärjestelmiltä edellytetään vuoden 2007 loppuun mennessä.
Uudistustyön jälkeen potilas voi antaa hoitavalle lääkärilleen luvan hakea häntä koskevaa tietoa toisesta organisaatiosta, vaikkapa tarkistaa mitä sairaalassa on tehty. Näin päästään rakentamaan oikeita saumattomia palveluketjuja. Lähetteet, hoitopalautteet, lääkitystiedot, lausunnot ja erilaiset todistukset kulkevat sähköisessä muodossa nopeasti oikeaan palvelupisteeseen. Potilaiden ja terveydenhuollon ammattilaisten välinen sähköinen yhteydenpito ja sähköiset reseptit voidaan ottaa osaksi päivittäistä terveydenhuollon toimintaa. Hoitoon tuovat laadukkuutta erilaiset tietotyökalut, joiden avulla lääkärit ja hoitajat saavat sähköiselle työpöydälleen ajantasaiset hoitosuositukset ja tiedon alueella sovituista hoitoketjuista. Uudistetut välineet edistävät myös hoidon moniammatillista yhteistyötä ja tiimityöskentelyä. Hoito on mahdollista aikaisempaa paremmin toteuttaa suositusten mukaisissa aikarajoissa kun palveluprosessi tutkimuslähetteineen ja ajanvarauksineen voidaan hoitotiimissä hallita sähköisesti.
Potilas tarvitsee tietoa sekä sairauksista ja hoidoista että palvelujärjestelmän toiminnasta. Selkeiden hakujärjestelmien avulla voivat terveystieto, hoito-ohjeet ja jopa tiedot jonotilanteesta olla kaikkien saatavilla samaan aikaan kun jokaisen henkilökohtaiset tiedot ovat tietoturvallisen kommunikaatioalustan suojassa ja vain niiden käytössä, jotka vastaavat hoidosta.
Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä luovutti strategiansa peruspalveluministeri Liisa Hyssälälle 20.1.2004. Työ on osa kansallisen terveyshankkeen toteutusta. Sähköisten potilaskertomusten käyttöönottoa ei tähän mennessä ole kansallisesti ohjattu. Tällä hetkellä potilastiedot ovat hajallaan sadoissa eri ikäisissä, tietoturvaltaan eri tasoisissa, keskenään usein yhteentoimimattomissa sähköisissä järjestelmissä ja erikoissairaanhoidossa edelleen pääosin paperilla. Työsarka sähköisten potilasasiakirjajärjestelmien yhteensopivuuden saavuttamiseksi on mittava.
Tietojärjestelmähankinnat ovat kunnille ja kuntayhtymille suuria ja kauaskantoisia investointeja. Kansallista ohjausta tarvitaan, jotta virheinvestoinneilta voitaisiin välttyä. Strategiaan on kirjattu eri tahojen yhteinen näkemys tarvittavista toimenpiteistä, etenemistavasta ja vastuista. Valmistellussa on ollut mukana terveydenhuollon ammattilaisten, eri viranomaistahojen, tutkimuslaitosten ja terveydenhuollon organisaatioiden edustus. Myös tietojärjestelmiä toimittavien yritysten kanssa on tehty yhteistyötä. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee strategian toimeenpanoa koulutuksella ja hankerahoituksella.
Lisätietoja:
Lääkintöneuvos Päivi Hämäläinen STM (työryhmän puheenjohtaja) puh. 09-160 74358
Projektipäällikkö Annakaisa Iivari, STM (työryhmän sihteeri) puh. 09-160 73252
Lisätietoa sähköisestä sairauskertomuksesta ja demoversio osoitteessa:
www.ppshp.fi/esko
Sähköisten potilasasiakirjojen toteuttamista ohjaava työryhmä
Tausta
Valtioneuvoston periaatepäätöksen 11.4.2002 mukaan valtakunnallinen sähköinen sairauskertomus otetaan käyttöön vuoden 2007 loppuun mennessä. Hankkeen johtoryhmä on 17.12.2002 pitämässään kokouksessa hyväksynyt hankkeen jatkovalmistelujen periaatteet 13.12.2002 päivätyn muistion mukaisesti.
Potilastiedon kulun hallinta on monien muiden kansallisen terveydenhuoltoprojektin osahankkeiden onnistumisen kannalta avainasemassa ja liittyy läheisesti terveydenhuollon toiminnan ja rakenteiden kehittämiseen.
Tehtävä
Työryhmän tehtävänä on
1) ohjata valtakunnallisen sähköisen potilastietojärjestelmän valmistelua sosiaali- ja terveysministeriön antamien ohjeiden mukaisesti;
2) määritellä valtakunnallisen sähköisen potilastietojärjestelmän sisällöt sekä seurata ja arvioida sähköisen potilastietojärjestelmän toimivuutta ja käyttöön ottoa;
3) ylläpitää yhteistyöverkostoa valtakunnallisen potilastietojärjestelmän edellyttämien määrittelyjen ja kriteeristöjen aikaansaamiseksi, toteuttamiseksi ja käyttöön ottamiseksi; sekä
4) laatia 31.12.2003 mennessä strategia rakenteellisesti ja toiminnallisesti yhteensopivien tietojärjestelmien käyttöönoton edistämisestä kunnissa ja kuntayhtymissä yhteistyössä Suomen Kuntaliiton, sairaanhoitopiirien, kuntien ja kuntayhtymien kanssa, ja
5) edistää kohdassa 4 mainitun strategian toteutumista ja varmistaa, että valtakunnallisen sähköisen potilaskertomuksen toimintamallia voidaan ylläpitää ja kehittää vuodesta 2004 eteenpäin osana terveydenhuoltojärjestelmän tavanomaista toimintaa.
Työryhmän tulee antaa toimintaansa koskeva selvitys kunkin kalenterivuoden osalta seuraavan vuoden helmikuun alkuun mennessä. Selvityksen yhteyteen tulee liittää valtakunnallisen sähköisen potilaskertomuksen käyttöönottoon liittyvä toimeenpanosuunnitelma seuraavaa kalenterivuotta varten.
Työryhmän tulee työssään ottaa huomioon aiempi ministeriöiden ohjauksessa tehty sähköisiin potilastietojärjestelmiin ja julkishallinnolliseen asiointiin liittyvä valmistelutyö. Työryhmän tulee ylläpitää alueellista yhteistyöverkostoa sen mahdollistamiseksi, että kaikki terveydenhuollon toimijat voivat hyödyntää valtakunnallista potilastietojärjestelmää.
Organisointi
Puheenjohtaja:
Päivi Hämäläinen, lääkintöneuvos, sosiaali- ja terveysministeriö
Jäsenet:
Ralf Ekebom, projektipäällikkö, sosiaali- ja terveysministeriö
Viveca Arrhenius, ylitarkastaja, sosiaali- ja terveysministeriö
Riitta-Maija Jouttimäki, neuvotteleva virkamies, sosiaali- ja terveysministeriö
Arja Myllynpää, esittelijäneuvos, Terveydenhuollon oikeusturvakeskus
Pekka Ruotsalainen, kehittämispäällikkö, Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus
OlliNylander, kehittämispäällikkö, Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskus
Maija Kleemola, toimistopäällikkö, Tietosuojavaltuutetun toimisto
Martti Talja, hallintoylilääkäri, Suomen Kuntaliitto
Kirsti Riihelä, sosiaalineuvos, lääninlääkäri, Etelä-Suomen lääninhallitus
Matti Kinnula, johtava lääkäri, Muonion-Enontekiön kansanterveystyön kuntayhtymä
Timo Valli, tietohallintojohtaja, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Kaija Saranto, tutkimusjohtaja, Kuopion Yliopisto
Anna-Kaisa Ylhäinen, etuuspäällikkö, Kansaneläkelaitos
Kari Harno, ylilääkäri, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Jaakko Herrala, hallintoylilääkäri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Aki Linden, sairaanhoitopiirin johtaja, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
Jorma Komulainen, erikoislääkäri, Kuopion yliopistollinen sairaala
Jarmo Reponen, ylilääkäri, Raahen sairaala
Antti Turunen, ylilääkäri, Pohjois-Karjalan keskussairaalapiiri
Ritva Kauppinen, johtajaylilääkäri, Etelä-Karjalan keskussairaalapiiri
Hanna Mäkäräinen, hallintoylilääkäri, Oulun yliopistollinen keskussairaala
Ilkka Kunnamo, LKT, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim
Martti Virtanen, johtaja, Pohjoismainen luokituskeskus
Työryhmän päätoimisena sihteerinä toimii projektipäällikkö Annakaisa Iivari