Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Rahapeliongelmien syntyyn voidaan vaikuttaa

Sosiaali- ja terveysministeriö
25.4.2005 7.45
Tiedote -

Yhteiskunta voi vaikuttaa peliongelmien ja -riippuvuuden syntyyn pelitoiminnan sääntelyllä sekä pelien ja palvelujen kehittämisellä. Professori Mark Griffiths Nottingham Trent yliopistosta on tutkinut sitä, mistä peliongelmissa ja -riippuvuudessa oikein on kysymys ja mitkä tekijät niihin voivat vaikuttaa.

Sosiaali- ja terveysministeriö on kutsunut professori Griffithsin luennoimaan Helsinkiin 26. huhtikuuta suomalaisille asiantuntijoille. Ministeriö haluaa näin avata keskustelua rahapeleihin liittyvien haittojen vähentämiseksi yhden läntisen Euroopan ansioituneimman peliongelmatutkijan avulla.

Griffithsin näkemyksen mukaan ongelmien syntyyn vaikuttavat geneettinen perimä, yksilölliset psyykkiset olosuhteet eri elämänvaiheissa, sosiaalinen ympäristö ja pelien ja pelipalvelujen rakenteellinen luonne. Yhteiskunta voi vaikuttaa kahteen jälkimmäiseen tekijään; sosiaaliseen ympäristöön ja pelien ja pelipalvelujen luonteeseen. Sosiaalinen ympäristöön vaikuttaa mm. se miten sallivasti yhteiskunta pelitoimintaan suhtautuu ja miten helposti pelit ovat saatavilla.

Pelaamiseen liittyviä eriasteisia ongelmia on arvioitu esiintyvän muutamalla kymmenellä tuhannella suomalaisella. Suomalaiset pelaavat rahapelejä asukaslukuun suhteutettuna paljon ja pelaamaan pääsee suhteellisen helposti.

Professori Griffiths pitää hallussaan toista eurooppalaista rahapelien tutkimukseen keskittynyttä professuuria Nottingham Trentin yliopistossa Englannissa (professor of gambling studies). Griffiths on julkaissut rahapelaamiseen liittyviä tutkimuksia ja artikkeleita enemmän kuin kukaan muu akateeminen tutkija Englannissa.

Lisätietoja ja professori Mark Griffithsin haastattelupyynnöt: Ylitarkastaja Janne Peräkylä sosiaali- ja terveysministeriöstä puh: (09) 160 73873.

Sivun alkuun